Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
mechanizm kwasu barbiturowego?? 
Autor Wiadomość
Post mechanizm kwasu barbiturowego??
hej wszystkim. czy ktos zna moze przebieg otrzymywania kwasu barbiturowego? ?? ?? ?? ( mechaniz)

11 mar 2007, o 11:53
@MODERATOR

15. Otrzymaj kwas barbiturowy z octanu etylu.

A więc tak na szybko...ja bym to zrobiła tak: z octanu etylu otrzymałabym kwas octowy -hydroliza
pożniej z kwasu octowego kwas chlorooctowy,
następnie w reakcji kwasu chlorooctowego z cyjankiem potasu dostajemy kwas malonowy
z kwasu malonowego należy otrzymać ester dietylowy, który reagując z mocznikiem daje kwas barbiturowy.
Mysle, że te reakcje sa na tyle proste, że nie trzeba tego bardziej komentowac...pozdrawiam

http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?p ... 881afd6947

wystarczy szukac na forum

zreszta nie wiem czy powinienes(as) sie pytac na tym forum o ten kwas poniewaza jego pochodne sa zwiazkami uzalezniajacymi

11 mar 2007, o 12:01
dzieki za szybka odpowiedz ale chyba troche zle sie wyrazilam gdyz potrzebuje mechanizmu powstawania z malonianu dietylowego

11 mar 2007, o 12:10

Ale napewno będzie trzeba ogrzewać malonian dietylu z mocznikiem, gdyż estry karboksylowe reagują niezbyt chętnie z amoniakiem w temp pokojowej, a więc tym bardziej nie będą palić się do reakcji z mocznikiem w temp pokojowej.
Pozdr.

11 mar 2007, o 12:23

a tymczasem mechanizm już na ciebie czeka, wiesz gdzie go szukać :)

Obrazek
weź udział:

13 mar 2007, o 18:08

Jutro będę przeprowadzał syntezę kwasu barbiturowego z mocznka i malonianu dietylu. Najpierw trzeba przygotować etanolan sodu w reakcji sodu z etanolem, następnie dodać malonianu. Dalej zachodzi reakcja z mocznikiem dając produkt - kwas barbiturowy. I teraz pytanie: po co mocna zasada w tej reakcji? Czy etanolan odrywa protony od grup aminowych mocznika? Przecież nie może oderwać kwasowego protonu metylenowego z cząsteczki malonianu bo reakcja pojdzie w całkim innym kierunku. Nawet moi wykładowcy nie są zgodni co do mechanizmu. A co wy myślicie?
Sorry, że odświeżam tak stary temat.

19 maja 2008, o 11:54

Myślę, ze będzie to szło w ten sposób, że najpierw OEt- oderwie proton z grupy metylenowej estru malonowego. Dzięki temu zwiększy się polaryzacja karbonyli w obu grupach estrowych na tyle, że para elektronowa na azocie będzie mogła zaatakować tak powstałe centrum elektrofilowe z jednoczesnym odłączeniem i odtworzeniem anionu OEt- lub (co pewniejsze) oderwaniem EtOH, z którego proton hydroksylowy pochodzi z grupy NH2 mocznika. Przy drugiej grupie estrowej zachodzi identyczna reakcja, której produktem jest cykliczny kwas barbiturowy.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

19 maja 2008, o 16:10

Już znam prawidłowy mechanizm, tak to leci:
--OEt odrywa proton gr. metylenowej malonianu
-powstały karboanion odrywa proton gr. NH2 mocznika
-wolna para elektronowa at. azotu atakuje karbonylowy at. węgla malonianu
-wiązanie podwójne przechodzi na at. tlenu nastepnie wraca z odszczepieniem grupy -OEt
-historia powtarza sie z udziałem drugiego atomu azotu mocznika
Sam na to nie wpadłem, babka na lab. mi podpowiedziała. No i rok do przodu jestem ;)

9 cze 2008, o 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]