Witam!
Mam pytanie czy może zna ktoś opcje na usunięcie grupy sufonamidowej z pierścienia aromatycznego ?
Nie jestem chemikiem po fachu lecz amatorem wiec może być to głupie pytanie :-)
_________________ War has never been so much fun! War has never been so much fun! Go to your brother, kill him with your gun. Make him lying in his uniform, dying in the sun...
_________________ War has never been so much fun! War has never been so much fun! Go to your brother, kill him with your gun. Make him lying in his uniform, dying in the sun...
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Tylko że chyba chodziło o całkowite usunięcie grupy, a nie transformację jej w inną.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
15 sie 2008, o 10:32
walonek
Cytuj:
Przy działaniu na kwasy sulfonowe parą wodną w obecności kwasów mineralnych zachodzi łatwo reakcja odwrotna do reakcji sulfonowania (usuwanie grupy sulfonowej), przy czym powstają ponownie węglowodory aromatyczne.
CH3-C6H4-SO3H + H2O --> CH3-C6H5 + H2SO4
Tak apropo :-) Dlatego podziękowałem :-)
Może sie uda co sądzicie ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości