Witam!
Tak jak w temacie (czyli jak zrobić ANTRACEN)?
Cytuj:
Antracen Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj
Antracen (C14H10), związek organiczny, policykliczny węglowodór aromatyczny, trójcykliczny o trzech skondensowanych pierścieniach benzenowych. Przybiera postać bezbarwnych płytek.
Własności fizykochemiczne:
* nierozpuszczalny w wodzie * rozpuszaczalny w eterze i alkoholu * temp. topnienia 217°C * temp. wrzenia 355°C * posiada właściwości scyntylacyjne: wydajność ok. 4%, maks. fluorescencji przy 447 nm, czas zaniku 2,7\cdot10-8 s (maleje z obniżaniem temperatury)
Otrzymywany ze smoły pogazowej. Izomer fenantrenu
Zastosowanie:
* używany jest do produkcji szkarłatu alizynarowego * produkcja związków do konserwacji drewna i lakierów * spektrometry scyntylacyjne cząstek β i detektory promieniowania jądrowego o dużej rozdzielczości
Zalążek artykułu To jest tylko zalążek artykułu związanego z chemią. Jeśli możesz, rozbuduj go.
To przeczytałem na Wikipedii. Jak zwykle podają mało danych
10 sty 2007, o 18:24
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
antracenu się nie syntezuje, jest otrzymywany ze smoły węglowej, a synteza takiego układu do prostych nie należy, i nie wiem, czy ktoś otrzymał w laboratorium antracen (przynajmniej ja się nie spotkałem). Antracen jest tani, więc można go kupić
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
10 sty 2007, o 18:33
sativ
Zasłużony dla forum
Fenantren można syntetyzować sztucznie, z antracenem równiez sie nie spotkałem ale z pewnościa jest to mozliwe I na pewno ktoś tego dokonał
W każdym razie antracen nie jest drogi...
10 sty 2007, o 18:45
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
A ile potrzebujesz tego antracenu?
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
11 sty 2007, o 14:07
chemik grus
Ja nie chcę kupić, bo wiesz ja taki niesłowny* dlatego nic nie chcę robić tematu w "sklepie".
Pozdrawiam
chemik grus
niesłowny*-wiecie rodzina itd...
11 sty 2007, o 14:57
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
Antracen można otrzymać w tzw. reakcji Elbsa
Załączniki:
elbs reaction.png [ 2.31 KiB | Przeglądane 5020 razy ]
_________________ Appfff:P
12 sty 2007, o 16:58
nico
Witam!
Ile mniej więcej kosztuje antracen i gdzie można go nabyć? Znalazłem tylko na chemi.aip ale trochę przydrogi.
Pozdrawiam
22 wrz 2008, o 15:21
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
1 kg za 69 zł, 100g za 9 zł to jest dość przystępna cena (chyba, że potrzebujesz tego kilka kilo...)
Temat dotyczy jednak syntezy, nie kupna... może popytaj w dziale sklep?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości