Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
1,2,5,6-Dicykloheksylidenoglukofuranoza 
Autor Wiadomość

Post 1,2,5,6-Dicykloheksylidenoglukofuranoza
w kolbie na 100ml zanurzonej w lazni lodowej(dlaczego oziebiamy???) na mieszadle magnetycznym umieszczono 19,6g cykloheksanonu i mieszajac energicznie oraz chłodzac (dlaczego??)wkroplono 1,3 ml stężonego kwasu siarkowego(mieszanina nie powinna sciemniecdlaczego???)nastepnie dodawano porcjami 9g sproszkowanej D-glukozy i pozostawiono na mieszadle magnetycznym na noc.

Do wszystkich zainteresowanych.....czy ktos ma pomysł na przebieg tej reakcji(chodzi mi głównie o odpowiedzi na pytania... i reakcje z tej syntezy(mechanizmy))albo cokolwiek ci mi pomoże ...plissssss....i z góry dzieki......

''Kobiety Chemiczne...rozkładają Się W Temperaturze Pokojowej;;

9 paź 2008, o 19:12

Jeśli mieszasz stęż H2SO4 z cykloheksanonem wydziela się ciepło, dlatego się chłodzi. Poza tym w większej temperaturze kwas może oderwać wodę od cykloheksanonu lub glukozy, co powoduje zesmolenie (ściemnienie mieszaniny). Prowadzi to to zanieczyszczenia produktu i obniżenia wydajności.
Jest to standardowa procedura blokowania grup hydroksylowych poprzez tworzenie cyklicznych acetali. Przeważnie stosuje sie do tego aceton, glikol etylenowy i benzaldehyd. Mechanizmu nie chce mi sie rozpisywać, ale generalnie chodzi o to, że do tlenu gr. ketonowej przyłącza się proton, przez co reaktywniejszy staje się węgiel karbonylowy, który jest atakowany przez wolną parę elektronowa na hydroksylowym atomie tlenu w glukozie. Później hydroksyl utworzony z grupy karbonylowej koordynuje wodór z drugiej grupy hydroksylowej glukozy, wiazanie O-H glukozy zamienia się na O-C (karbonylowy węgiel w ketonie), skoordynowany proton przechodzi na tlen przechodzi na atom tlenu i odszczepia się woda. A w skrócie wygląda to tak:

Obrazek

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

9 paź 2008, o 22:52

,,Kobiety chemiczne....rozkładają się w temperaturze pokojowej,,:PP

10 paź 2008, o 18:26

Post dalsza część doświdczenia
dalej w tym doświadczeniu trzeba dodaje sie eteru naftowego (po co?) i ogrzewa pod chłodnicą zwrotną aż do uzyskania dwóch warstw w kolbie. (po co??) Górną warstwę eterową oddzielono i ochłodzono w lodówce do wykrystaliozwania pochodnej dicykloheksolidynowej. Osad odsączoni i przekrytalizowano z eteru naftowego
czemu to się wszytsko robi??
mechanizm by się przydał tej rekacji jak ktoś wie to bym poprosiła

16 paź 2008, o 19:24

Dziewczyno, jeśli nie wiesz na czym polega i czemu służy ekstrakcja i krystalizacja, to czym prędzej zmień kierunek studiów bo skończysz marnie...

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

18 paź 2008, o 14:26

Post 1,2,5,6-Dicyklohekselidenoglukofuranoza cd...
Hejka..otrzymałam ta pochodna difuranozową tylko w postaci oleju(to i tak sukces)i jam ja dalej przekształcić do 1,2,5,6-Dicykloheksylideno-6-oksoglukofuranozy( reakcja utleniania z a pomoca PCC)>problem jest w tym ze mam do syntezy wziaśc 250 mg mojego wyjsciowego monosacharydu(1,2,5,6-Dicyklohekselidenoglukofuranozy)ale jest on w postaci cieczy(nie mam gestosci ani nic innego podanego)Jak ktos cos wie..albo może podpowiedziec jak mam to zrobic...bede wdzięczna:)

28 paź 2008, o 21:47
@MODERATOR

Eeeeee. Gdzie tu problem. Bierzesz zlewke na wage, tarujesz i wlewasz to swoje cudo do zlewki aż wyświetlacz pokaże 250,000 i cała magia ;/

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 paź 2008, o 21:55

Post 1,2,5,6-Dicyklohekselidenoglukofuranoza cd...
hehheh to cos za prosto brzmiii...Ale wielkie dzięki:))spróbuje:))

28 paź 2008, o 22:03

Cytuj:
250 mg

Przy ważeniu takich ilości lepiej unikać przenoszenia. Najlepiej ważyć w naczyniu w którym będzie się prowadzić reakcję. Ewentualnie w eppendorfce.

Jeżeli możesz to aby usunąć rozpuszczalniki potrzymaj tą swoją 1,2,5,6-Dicyklohekselidenoglukofuranozę z pół godziny pod pompą olejową.

28 paź 2008, o 23:01
@MODERATOR

Aaa, to w mg ma być. Myślał ja że gramy i sie dziwił co tak dużo :lol:

Jak na ćwierć grama to trza uważać

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 paź 2008, o 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]