Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
3-hydroksy-3-metylomaślan wapnia 
Autor Wiadomość
Post 3-hydroksy-3-metylomaślan wapnia
3-hydroksy-3-metylomaślan wapnia. Wie ktoś jak to zsyntezować? Dodam ze jest to odzywka dla kulturystow o popularnej nazwie HMB. Gdzieś wyczytałem ze jest ubocznym produktem przemiany leucyny.

21 lis 2004, o 22:43
To jak tam? Nikt nie ma pomysłu? Moze chociaż jakies przypuszczenia, domysły.

25 lis 2004, o 21:27
PROFESJONAŁ

1. Utlenianie tlenku mezytylu do kwasu b,b-dimetakrylowego przy pomocy podchlorynu sodu
2. Przyłączenie wody do w.w. kwasu w obecności rozcieńczonego H2SO4 (powinno łatwo przebiegać z racji obecności dwóch grup metylowych przy wiązaniu podwójnym).

26 lis 2004, o 00:00

Post .....
Nie mam obecnie Ch. org Boyda w domu ale mi sie przypomina pewna reakcja cos podobnego do odczynnika grignarda tzn reakcja acetonu
z odczynnikiem grignarda otrzymanym z kwasu chlorooctowego tylko ze uzywa sie jakiegos innego metalu chyba Ca albo Li i wtedy grupa karbonylowa zamienia sie w hydroksylowa i otrzymujemy kwas 3-hydroksy-3-metylomaslowy

17 sty 2005, o 12:07

Post ...
zapomnialem dopisac grupa karbonylowa acetonu zamienia sie w hydroksylowa.

17 sty 2005, o 12:08
@GŁÓWNY MODERATOR

To powiedz mi jeszcze w jaki sposób związek grignarda uzyskany z kwasu octowego nie rozkładałby się sam z siebie! Przecież wtedy cząsteczki związku będą się hydrolizować nawzajem i powstanie kwas octowy.
Poza tym ten związek to CH3-CHOH-CH2-CH2-COOH - jak chcesz go otrzymać z acetonu?

18 sty 2005, o 02:35

Post .........
Ogolnie chodzi o to ze byla tam przedstawiona metoda otrzymywania hydroksy kwasow i ten zwiazek podobny do odczynnika grignarda (z innym metalem w roli glownej) przylacza sie do grupy karbonylowej acetonu i otrzymujemy lancuch glowny stworzony z 4 atomow wegla z przylaczonymi grupami hydroksylowa i metylowa do 3 atomu wegla.

18 sty 2005, o 11:01

Post .....
Ehhh... widze ze malo tu osob ktore interesuja sie tematem chemii organicznej skoro tak banalny temat umarł...
Jak juz pisalem reakcja ta jest podobna do reakcji Grignarda tylko ta nazywa sie reakcją Reformatskiego (fajnie ze polak...ew. poch. polskiego;)
I polega na reakcji miedzy ketonem i estrem kwasu bromokarboksylowego w eterze przy udziale Cynku A zeby otrzymac HMB musimy uzyc wlasnie Acetonu i estru etylowego kwasu bromooctowego nastepnie przeprowadzamy hydrolize otrzymanego zwiazku NaOH i otrzymujemy HMBNa dokaldnie to co jest w pigulach "HMB"..;)

14 lut 2005, o 19:24
Dzieki mikor. Jezeli da sie to zrobic tak jak to napisałeś to żeczywiście banalne.

14 lut 2005, o 21:26
PROFESJONAŁ

Dzieki mikor. Jezeli da sie to zrobic tak jak to napisałeś to żeczywiście banalne.

Sama synteza jest banalna ale trzeba mieć bromooctan etylu i aktywowany pył cynkowy.

15 lut 2005, o 01:59

Post ...........
http://zinc.ichf.edu.pl/grela/phd.pdf

Cos ciekawetgo na temat wysoce reaktywnych (aktywowanych) pylow metali otrzymywanie itd..;)
A bromooctan etylu... no bez przesady...koledzy;P

16 lut 2005, o 23:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]