Triol czyli 2-hydroksymetylo-2nitro-1,3-propandiol
Autor
Wiadomość
Aneta
Witam:)
Mam otrzymać powyższy związek na preparatyce, choć mam przepis nie potrafię napisać reakcji ani mechannizmu, a nigdzie nie można zanleźć informacji o tym związku.
Może ktoś wie i potrafii pomóc?
Bardzo proszę
( w kolbie trójszyjnej umieszczam paraformaldehyd, trietyloamine i n-butanol, ogrzewam do wrzenia, chłodze do 60C i dodaję nitrometan)
_________________ Aneta
4 lis 2008, o 10:39
ander
na mechanizmach to ja sie nie znam ale to jest prosta reakcja przyłączenia związku karbonylowego do pierwszorzędowego nitroalkanu indukowana środowiskiem zasadowym w tym przypadku aminą. reakcja przebiega trójetapowo z wytworzeniem nitroetanolu, następnie 2-nitro-1,3-propanodiolu a w końcu NIBG. ja otrzymywalem NIBG metodą z węglanem sodu w wodzie z formalina oraz z wodorotlenkiem sodu w izopropanolu gdzie substratem byl paraform. ta druga metoda znacznie lepsza wiec mysle ze ta metoda ktora masz jest pewnie najlepsza.
14 lis 2008, o 12:28
more_productive
Czy ktoś z was mógłby mi przesłać dokładny przepis, albo przynajmniej gdzie go można znaleźć. Z góry dziękuję
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 24 gości