Mam otrzymac 4-bromoacetanilid,probowalam wyjsc z aniliny jednak musze zastosowac acetaniid i tutaj mam problem z mechanizmem teoretcznie prosty;-)ale czy musze rozrysowac strukture rezonansowa i wtedy atakowac bromem...ale skoro mam grupe acetamidowa ktora jest dobra grupa aktywujaca i kierujaca w pozycje orto i (lub )para czy musze to uwzglednic prosze o pomoc
ja mam jeszcze jedno pytanko..jeżeli ja mam otrzymac ten 4-bromoacetanilid czy rozpisując strukture rezonansowa koncowy produt (4-bromo...)mam rozpisac w najtrwalszej strukturze...bo ogolnie teraz to juz sie "zamotałam"..Zrobiłam to dwoma sposobami 1. to przesuniecie pary elek.na tlen czyli powtsanie lad. +na azocie, i nastepnie przesunniecie odpowiednich par i atak w pozycji para .
Drugi sposob to zazn. wolnej pary elekt na azocie i rozpis. strukture rezon. uwzg. + w pierscieniu aroma. i po rozpisaniu struktury otrzymalam najstabilniejsza strukt czy jedno i drugie poprawne
8 sty 2009, o 23:52
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Musisz uwzględnić nie tylko wpływ skierowujący tej grupy, ale również to, że stanowi ona zawadę przestrzenną mocno ograniczającą atak elektrofilowy w pozycji orto-. Co do mechanizmu obstawiam, że będzie mniej więcej taki:
Załączniki:
acetanilid.jpg [ 41.27 KiB | Przeglądane 1244 razy ]
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości