Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Aminoliza estrów 
Autor Wiadomość

Post Aminoliza estrów
Nie mam zbyt wiele informacji o tej reakcji w chemii organicznej chodzi o AMINOlizę, czyli reakcję z aminami (1- i 2-rzędowymi), a nie amoniakiem.
Jeżeli ktoś z forum ma jakieś konkretne informacje odnośnie optymalnych warunków tej reakcji i jakich wydajności można oczekiwać, proszę o wypowiedź.

I jeszcze jedno- jeżeli chcę otrzymać tą metodą amid kwasu mrówkowego, to czy wszystko jedno jest jakiego estru kwasu mrówkowego użyję? np czy mrówczan etylu spisze się równie dobrze jak metylu?

Pozdrawiam

23 sty 2009, o 19:13

Tyle wiem, ze reakcje sie przeprowadza w etanolu (lub metanolu).

Skoro jest to substytucja, to szybkość moznaby zwiększyć dodając kwasu (ale to wymyśliłem sam, nie musisz tego przyjmować za prawde)

A co do drugiego pytania - w obu przypadkach otrzymasz to co chcesz.
Ja jako młody i niedoświadczony robiłbym z mrówczanem etylu, bo w przeciwnym razie z moim talentem bym się otruł powstającym metanolem :lol:

Wiem że ameryki nie odkrywam :wink:

25 sty 2009, o 12:23

vogel opisuje amonolize octanu etylu NH3 25% (jak chcesz scana opisu nie ma sprawy) - więc amonoliza aminami zajdzie równiez bez problemu
ja chciałem rozłożyc dimetyloformamid na (CH3)2NH*HN03 i zabieram się jak pies do jeza ...

25 sty 2009, o 14:18
*

Dlaczego wszyscy tak panicznie się boją metanolu? Przecież na co dzień pracujecie z dużo bardziej toksycznymi substancjami, na przykład acetonem. Gdzieś przeczytałem "nie będę robił PbN<sub>6</sub>, bo w jego skład wchodzi metanol, który jest trujący prawie jak cyjanek". Pomijam błędy merytoryczne (metanol nie wchodzi w skład) i od razu przejdę do tego panicznego strachu (metanolofobia?) który spowodował iż delikwent zupełnie zapomniał o toksyczności azydku sodu.

MAM CIĘ!

25 sty 2009, o 14:34

dzięki za info o rozpuszczalniku. Z dodawaniem kwasu to mi się nie uśmiecha, najlepszy byłby jakiś stały katalizator ale podejrzewam, że takich nie ma. Mniejsza z resztą o to, dużo bardziej zależy mi na wydajności niż drobnym przyspieszeniu reakcji.
Tak myślałem, że nie ma znaczenia reszta alkoholowa, więc zdecyduję się na metylu-tańszy i łatwiej dostać. Jeżeli chodzi o zatrucie to popieram Fuxseba, zachowanie typowych środków ostrożności z metanolem wystarczy żeby dalej cieszyć się zdrowiem ;)

Ale dalej otwarte pozostaje pytanie czy ta reakcja będzie dużo mniej wydajna od reakcji z amoniakiem? Mam takie obawy-zawada steryczna, im większa cząsteczka tym mniej reaktywna itp (amoniak to mała cząsteczka, a aminy są dużo większe) Jeżeli ktoś ma konkrety - proszę pisać.

25 sty 2009, o 17:02

Zastanów się, czy nie lepiej będzie inna drogą:
CH3COONH4 --temp--->CH3CONH2 (Acetamid) + H2O
CH3CONH2+ (CH3CO)2O ----> CH3CONHCOCH3 (N-Acetyloacetamid) +CH3COOH
CH3CONHCOCH3 + NaOCl--->(CH3)2NH +2CO2 (przegrupowanie Hoffmana)
Czysto i sprawnie (ogranicza tylko cena bezw. octowego). A nawiasem mówiąc to ciekawy odczynnik sobie kombinujesz :wink: .

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

26 sty 2009, o 18:41

Z tym użyciem bezwodnika to odpada, choć technicznie byłaby łatwiejsza, bo nie wymaga kilkunastogodzinnego grzania w refluxie... ale już mówiłem że czas gra mniejszą rolę niż koszty, 'a tak nawiasem' ;) bezwodnik octowy jest dla mnie raczej nie do ogarnięcia, nie tylko ze względów finansowych.

Pytanie wciąż aktualne...

26 sty 2009, o 22:49

Więc pozostaje Ci grzać bromek albo jodek metylu z dużym nadmiarem NH3aq, NH3 z HCOOH a później z HCHO (mieszanina produktów), ewentualnie urotropinę z NH4Cl i CH3Cl (Br), ale tego ostatniego nie jestem pewien.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

27 sty 2009, o 19:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]