Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
identyfikacja białek 
Autor Wiadomość

Post identyfikacja białek
chodzi mi dokładnie o metodę biuretową :D ponieważ moim zdaniem jest to reakcja białka z wodorotlenkiem miedzi(II) ale ostatnio moja profesorka z chemii zaczęła ogrzewać mocznik i ten produkt nazwała jako biuret. lecz moim zdaniem tego produktu można użyć w procesie denaturacji białka i nie rozumiem stwierdzenia profesorki :cry: mógłby mi ktoś z was przybliżyć ta wersjie profesorki czyli zaczac od mocznika co się dzieje i na jakiej zasadzie on działa z białkiem :D

12 mar 2009, o 16:46
@MODERATOR

Podczas ogrzewania mocznik kondensuje do dimocznika, potocznie nazywanego biuretem. Od niego wzięła się nazwa reakcji biuretowej, bo jest to najprostszy związek, który daje pozytywny wynik. Reakcja biuretowa polega na utworzeniu fioletowego kompleksu miedzi z wiązaniami peptydowymi w białku.

12 mar 2009, o 17:13

Kolega chyba nie był pewien, czy reakcja biuretowa to reakcja związku miedzi II czy biuretu ze związkami zawierającymi wiązania peptydowe :D (a w wiki wszystko jest napisane... :P)

12 mar 2009, o 17:23
@MODERATOR

Żeby było jasne to czyta się bi uret a nie bjuret, żeby nie mylić. Reakcji biuretowej ulegają peptydy zawierające co najmniej dwa wiązania peptydowe czyli złożone z conajmniej 3 aminokwasów

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

12 mar 2009, o 18:44

Post Re: identyfikacja białek
Latoszek napisał(a):
chodzi mi dokładnie o metodę biuretową :D ponieważ moim zdaniem jest to reakcja białka z wodorotlenkiem miedzi(II) ale ostatnio moja profesorka z chemii zaczęła ogrzewać mocznik i ten produkt nazwała jako biuret

pomyliłes tutaj dwie sprawy: reakcję biuretową i tworzenie biuretu.
zatem po kolei:

Reakcja biuretowa pozwala na odróżnienie białek od aminokwasów, jest charakterystyczna dla wiązań peptydowych w białkach i peptydach zbudowanych z co najmniej trzech aminokwasów. Nazwa reakcji wywodzi się od tworzącego ją związku o wiązaniach amidowych - biuretu: H2N-CO-NH-CO-NH2. Jeżeli jeden lub więcej "skrajnych" atomów wodoru przyłączonych do atomu azotu podstawimy jakimiś resztami alkilowymi lub arylowymi, to mamy związki też zwane biuretami. Z wiązaniami tego typu jony miedziowe tworzą w środowisku zasadowym kompleksy o barwie fioletowej. W środowisku zasadowym następuje tautomeryzacja ugrupowania przy wiązaniu peptydowym, -CO-NH-, z wytworzeniem formy -C(OH)=N-;, w której grupa enolowa jest zdolna do dysocjacji. Z ugrupowaniami tego typu jon Cu2+ może wytworzyć dwa wiązania jonowe (z grupami enolowymi) i cztery koordynacyjne (z atomami azotu):

<center>Obrazek</center>

Intensywność barwy w reakcji biuretowej jest proporcjonalna do liczby wiązań peptydowych zależność ta jest wykorzystywana w jednej z metod ilościowego oznaczania białka. Dodatniego odczynu w tej reakcji nie dają więc wolne aminokwasy i dwupeptydy.

Twoja nauczycielka ogrzewając mocznik otrzymywała biuret, ale NIE BYŁA to reakcja biuretowa

Załączniki:
biuret.jpg
biuret.jpg [ 18.38 KiB | Przeglądane 4324 razy ]

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
12 mar 2009, o 20:07

no tak otrzymała biuret ale jeśli ten biuret otrzymany dodamy do białka czy powstanie fioletowe zabarwienie?

heh odnośnie wikipedi szukałem to o biurecie ale nie pisało dokładnie czy biuret to na tej samej zasadzie identyfikuje białka co związek miedzi;p

dzięki;D

13 mar 2009, o 16:49

Nie... to tak jak byś dodał polipeptydu do polipeptydu. Zabarwienie powstaje pod wpływem Cu2+. Poza tym Oxygenium Ci ładnie wszystko rozrysowała.

13 mar 2009, o 16:52
Nauczyciel

No ja nie mogę :D Oxy napisała, ale Tobie widać trzeba konkretnie...

biuret - produkt kondensacji mocznika (dimocznik)
reakcja biuretowa - tworzenie się fioletowego kompleksu z jonami miedzi(II) w środowisku zasadowym ze związkami o co najmniej dwóch wiązaniach peptydowych. Nazwa pochodzi od tego, że najprostszym tego typu związkiem, dającym pozytywny wynik w reakcji biuretowej jest biuret.

13 mar 2009, o 16:53

teraz kumam wszystko czyli jak do białka dodamy jakiś związek z miedzią to powstaje biuret czyli to samo jak się ogrzewa mocznik?

do mnie trzeba konkretnie;D

13 mar 2009, o 16:56

Nie. Biuret ("zrobiony" z mocznika) albo białka dają z wodorotlenkiem miedzi fioletowe zabarwienie. To jest tzw reakcja biuretowa.

Czyli jeszcze raz:
biuret lub białko - jeden substrat
Cu(OH)2 - drugi substrat

13 mar 2009, o 19:55
@MODERATOR

Jeśli ogrzewasz mocznik czyli NH3-CO-NH3 to powstaje biuret -> NH3-CO-NH-CO-NH3 <to> biuret nie jest białkiem ani peptydem ale ma dwa wiązania peptydowe i dlatego daje zabarwienie fioletowe

Najprostsze białka też dają zabarwienie fioletowe bo mają też co najmniej dwa wiązania peptydowe.

Ta reakcja została nazwana biuretową bo najprosztszą rzeczą jaką daje pozytywny wynik, czyli fioletowe zabarwienie jest biuret.

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

13 mar 2009, o 20:12

(...) mocznik czyli NH3-CO-NH3 to powstaje biuret -> NH3-CO-NH-CO-NH3

blizz, pewnie byles zmęczony, kiedy to pisałeś, ale i tak Cię zacytuję:

blizzard napisał(a):
Nie tak kur.a!!

bjuret, czy bi-uret, azot czterowiązalny być nie może!! tak samo w moczniku czy gdzie tam jeszcze chcesz, ma być III-wartościowy i już

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

14 mar 2009, o 19:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]