Przydała by mi się jakaś preparatyka jakby ktoś był tak uprzejmy poratować -od razu chciałbym zaznaczyć że prędzej uda się zdobyć benzen niż anilinę ...
Pozdrawiam
//nie hydrohinion tylko hydrochinon, poprawiony temat, o.r.s.
30 wrz 2009, o 23:08
szalony
Ale chcesz preparatykę, bo chcesz robić hydrochinon (dla satysfakcji udanej syntezy), czy po prostu potrzebujesz hydrochinonu ? Bo jeśli to drugie, to jest to odczynnik fotograficzny łatwy do nabycia i dość tani, a synteza w małej skali raczej nie będzie opłacalna.
4 paź 2009, o 12:36
GUN1917
Potrzebny jest do fotografii ale nie ukrywam że chciałbym jednak przeprowadzić syntezę samodzielnie.
7 paź 2009, o 13:58
Malza
Proszę bardzo http://www.freepatentsonline.com/3953526.html Niektóre substancje trudne do kupienia ale synteza jest :P
Widziałem kiedyś syntezę dla podstawionych hydrochinonów z np nitrotoluenu przez redukcje Al/H2SO4, nie wiem czy jest prawidłowa oraz czy zadziała dla nitrobenzenu ale zawsze można spróbować .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości