Witam,
Mam następujące pytanie:postanowiłem otrzymać kwas salicylowy ze spirytusu salicylowego 2% z apteki w tym celu zwyczajnie podpaliłem znajdujący się w szklanym naczyniu ów spirytus salicylowy.Woda wyparowała alkohol spalił się i na dnie pozostały jakby błyszczące (jak brokat)pomarańczowo brunatne nitki.Z początku zdawało mi się że to kwas salicylowy ale przecież ma on postać nitek przezroczystych co to więc takiego?
26 lis 2009, o 23:05
bobekbp
Przypuszczam że podpalając alkohol wprowadziłeś tam zanieczyszczenia z produktu spalania, czyli węgiel i to on mógł zabarwić kwas salicylowy na Brązowo-czarno a że pewnie jest go bardzo mało to daje mało intensywny odcień brązu który podpada pod żółty. Lepszym sposobem na otrzymanie kwasu salicylowego z spirytusu salicylowego jest odparowanie alkoholu w niewysokiej temperaturze w parowniczce, jak temperatura zbyt wzrośnie może znów się zapalić więc trzeba uważać.
27 lis 2009, o 02:18
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Możesz także wylać cienką warstwę roztworu na duża, niezwilżalną powierzchnię (np. płachtę folii aluminiowej z zagiętymi brzegami) a potem wszystko zeskrobać. Szybko i bez bólu (nie licząc wentylacji pomieszczenia).
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
1. Zakup apiryny bez witaminy C
2. Zasadowa hydroliza
3. Zadanie kwasem solnym do odczynu lekko kwaśnego.
4. Oparować całą fazę ciekłą.
5. Pozostałość w kolbie rozpuśić w wodzie i nastepnie ekstrahować np. eterem
6. Odparować eter.
Hmm a najlepsza opcja kupić odrazu kwas acetylosalicylowy ;]
Mozna zastapic dstylacje z parą wodną
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości