Zna ktoś metody syntezy w domowych warunkach 2-hydroksynaftalenu? Oczywiście z odczynników ogólnie dostępnych. Szukałem o tym w necie i znalazłem tylko to, że się go otrzymuje z kwasu 2-naftalenosulfonowego, tylko jak zrobić ten kwas? Jeżeli ktoś posiada książki z opisaną metodą otrzymywania 2-Naftolu to bardzo proszę o skopiowanie.
Pozdrawiam.
12 paź 2006, o 13:47
sativ
Zasłużony dla forum
Masz w voglu, do sciagniecia z muła albo chyba nawet w downloadzie jest... Sulfonujesz naftalen, masz naftaleno-B-sulfonian sodu, reakcja ze stopionym KOH a następnie wyodrebniasz (otrzymana sól potasowa+HCl) B- naftol. Dokładnie masz w vogelku
Pozdro
12 paź 2006, o 13:53
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
niesteyty to wymaga pracy z aparaturą co najmniej niklową (drogą) i dużo ostrozności, a naftol można też otrzymać z naftyloaminy, tylko ona jest strasznie rakotwórczą....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
14 paź 2006, o 11:10
sativ
Zasłużony dla forum
Jaka Ci tam niklowa Porzadna parownica ( troche podżarło ale jeszcze żyje), 2 zlewki, wkraplacz, palniczek i bagietka... Do tego dygestorium z plexi i jeszczemy
14 paź 2006, o 11:43
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
bezpieczniejsza jest metoda z aminy, niestety w zależności od tego który izomer chcemy otrzymać to mamy do czynienia z rakotwórczym świństwem lub nie, sam nie pamiętam który izomer aminy jest gorszy...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
15 paź 2006, o 23:24
Dejvi
Mnie natomiast interesuje jak otrzymać z naftalenu - 2,6 dihydroksynaftalenodiol.
Wolałbym to gdzieś kupiź gotowe ale nigdzie nie mogę znaleźć jakichkolwiek informacji na ten temat.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości