Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Glukoza/Sacharoza 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2010, o 07:53
Posty: 29
Post Glukoza/Sacharoza
Pytanie moje dotyczy glukozy i sacharozy:

Czy ulegają estryfikacji.

Sacharoza powinna być oczywista... Jest cukrem nieredukującym lecz w wyniku umieszczenia około 5 g w mieszaninie nitrującej hno3 ok 80% i h2so4 98% i "prowadzeniu" reakcji (piszę w cudzysłowiu bo teoretycznie reakcja powinna nie zajść...) przez ok 3 godziny w temp poniżej zera stało się coś dziwnego... Zrobił się niesamowity glut po rozpuszczeniu wody i rozpuszczeniu nieprzereagowanej sacharozy pozostały białe płateczki nierozpuszczalne w wodzie... Więc sacharoza to na pewno nie jest... Ponadto nie ulega to rozłożeniu na węgiel i wodę w kwasie siarkowym... Ciekawi mnie czy zaszła reakcja estryfikacji czy co innego... Wyszło tego około grama jak wyschnie to sprawdzę właściwiści tego syfu ale pierw muszę poodlepiać to ze ścian kolby...

Glukoza - ma dużo pięknych grup hydroksylowych gdzie można by wepchnąć -ONO2 że zastanawia mnie gdzie jest szkopuł... Jest przecież cudownie redukującym cukrem... Tylko czy azotan glukozy będzie trwały... czy po prostu wywali mi razem z probówką jak niektóre cukrole...

_________________
Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...


3 paź 2010, o 19:04
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1504
Lokalizacja: SRC
Post 
No, życzę powodzenia i jak najdłuższego zachowania paluszków jak będziesz tak wszystko co masz pod ręką mieszał z mieszaniną nitrującą...


3 paź 2010, o 19:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2010, o 07:53
Posty: 29
Post 
"Wszystko" , ciutkę przesadziłeś... Chodziło mi o to że jak masz celulozę to maximum to 3 grupy azotanowe wciśniesz... A tu masz trochę więcej miejsca... Mniej sceptycyzmu...

Odnośnie tematu to powstałe płatki łatwo stają się plastyczne już w temp pokojowej po delikatnym przyciśnięciu... Lepią się do wszystkiego i na mokro powoli spalają się jak lont sycząc i wydzielając chmury lekko kwaśnych gazów... Po spaleniu zostaje węgiel... Jak już wspomniałem nie reaguje z kwasem siarkowym ale spróbuje potraktować to chromianką bo muszę kolbę wyczyścić...

_________________
Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...


3 paź 2010, o 20:02
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07
Posty: 488
Lokalizacja: Katowice
Post 
Ja bym tam nie mieszał niezidentyfikowanej substancji z chromianką. To tak silny utleniacz (tam przecież powstaje trichromian potasu :roll:), że wszystko może Ci po prostu eksplodować. Ciepła woda poradzi sobie ze wszystkim, tylko czasem trzeba jej duuuużo.

_________________
Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty :roll:


3 paź 2010, o 21:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2010, o 07:53
Posty: 29
Post 
Chromianka była zbędna... ładnie rozpuszcza się w toluenie... pierw tworzą się twarde bryłki ale po rozkruszeniu rozpuszcza się...

_________________
Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...


3 paź 2010, o 21:51
Zobacz profil
*****

Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13
Posty: 234
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Znana na całym świecie firma Eastman produkuje octano-maślany sacharozy http://www.eastman.com/Products/Pages/P ... sobutyrate
Z tego co gdzieś wyczytałem nie da się klasycznie zestryfikować cukrów, tak jak się np. nitruje celulozę, gdyż w warunkach reakcji ulegają karmelizacji i zwęgleniu. Z tego powodu nie znalazły zastosowania w produkcji poliestrów. Nie mniej jednak, sacharoza dała się Eastmanowi estryfikować.


4 paź 2010, o 09:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2010, o 07:53
Posty: 29
Post 
Zapewniam cię że sacharoza w mieszaninie nitrującej nie zwęgla się... spróbuj... po 3 godzinach to powinien sam węgiel i woda zostać... Nie próbowałem w wyższych temperaturach...

_________________
Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...


4 paź 2010, o 14:05
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33
Posty: 608
Lokalizacja: Poznań
Post 
Podejrzewam (na oko, i to dość mocno przymknięte), ze sacharoza mogła Ci częściowo zhydrolizować, a powstała glukoza utleniła się pod wpływem HNO3 do kwasu glukuronowego. Sprawdź temp. topn. (158-162st.C) i rozpuszczalność w środowisku zasadowym (Na2CO3). Może to jest to. A nawiasem mówiąc to chyba Pan Urbański wspomina, że kiedyś podejmowano próby nitrowania cukrów prostych (analogicznie do nitrowania celulozy), dwucukrów oraz skrobi, jednak nie przynosiły one zadowalających rezultatów. A, i jeszcze jedna uwaga-podczas energicznego utleniania właśnie za pomocą HNO3 z cukru powstaje kwas szczawiowy (temp. topn. 189-191st.C) a on dość dobrze krystalizuje, chociaż i w wodzie nieźle się rozpuszcza.

_________________
Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!


4 paź 2010, o 23:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sie 2010, o 07:53
Posty: 29
Post 
W środowisku lekko zasadowym nie rozpuszcza się, sprawdzę później w roztworze NaOH... Z temp topnienia muszę niestety poczekać bo termometr 0-200 mi wczoraj niefortunnie upadł... Ale wydaje mi się że będzie dość niska, skoro w temp około 30 stopni uplastycznia się...

Hmmm... Co do skrobii chyba udało się dość pomyślnie zestryfikować bo z tego co pamiętam to jest lub była wykorzystywana jako zastępczy MW w kopalniach...

No właśnie ale kwas szczawiowy rozpuszcza się w wodzie około 140 g na dm^3 a ja tego nie mogłem 1 grama rozpuścić w 200 ml ... Zrobię dzisiaj tego ciutkę więcej i zobaczymy ile rozpuszcza się na dm^3 w wodzie bo na chwilę obecną mogę powiedzieć że są to znikome ilości (prawie nierozpuszczalna)... Co mnie zaciekawiło to że w rozpuszczalnikach organicznych (benzen/toluen) bardzo ładnie się rozpuszcza...


Jeśli chodzi o hydrolizowanie sacharozy w środowisku kwaśnym do glukozy to takie miałem pierwotne założenie...Bo w jakimś tam stopniu powinna mimo że nie działa tu enzym sacharaza... Więc postaram się poszukać w tym kierunku...

_________________
Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...


5 paź 2010, o 08:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..