Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Difenylomocznik 
Autor Wiadomość

Post Difenylomocznik
Witam.

Mam takie pytanie:
Jak zrobić difenylomocznik (hormon roślinny, cytokinina). Myślałem żeby zrobić go w reakcji fenolanu glinu z mocznikiem, ale według tego co wyczytałem takie reakcje zachodzą w temperaturach rzędu 300st C, a mocznik się chyba rozkłada dużo szybciej.
Myślałem także że można by go otrzymać z fosgenu i benzyloaminy, ale nie zamierzam tego testować ( ja chce żyć :D)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam wszystkich

31 paź 2010, o 21:48

Nie znalazłem może czystej preparatyki Difenylomocznika ale jest on produktem pośrednim w tworzeniu fenylomocznika. Oto przepis z Preparatyki Organicznej A.I.Vogla:

W kolbie kulistej poj. 1 l rozpuszcza się 65g (0,5 mola) chlorowodorku aniliny i 120g (2 mole) mocznika w 200 ml wody i sączy w razie potrzeby. Do tego roztworu dodaje się 4ml stęż. HCl i 4 ml lodowatego kwasu octowego i po załączeniu chłodnicy zwrotnej i dodaniu kawałków porcelany ogrzewa do wrzenia przez 30 minut. Po ok. 15 minutach zaczynają się wydzielać drobne białe kryształy (głównie N,N'-difenylomocznika) których ilość w trakcie ogrzewania stopniowo rośnie. Kolbę chłodzi się w lodzie i kryształy odsącza się pod zmniejszonym ciśnieniem. Mieszaninę fenylo- i difenylomocznika (42g) rozdziela się przez ogrzanie jej do wrzenia z 500 ml wody i przesączenie pod zmniejszonym ciśnieniem przez ogrzany lejek Buchnera do ciepłej kolby. Przesącz oziębia się, a wytrącony fenylomocznik sączy, starannie odciska i suszy w suszarce parowej. Otrzymuje się 30g (44%) fenylomocznika o T topn. 146-147*C [...] Surowy difenylomocznik 10g (19%) - pozostałość po pierwszej krystalizacji wysuszony w 100*C topi się w 241*C; po krystalizacji z lodowatego kwasu octowego lub octanu etylu z dodatkiem węgla odbarwiającego (chodzi zapewne o aktywny) otrzymuje się bezbarwny produkt o T topn. 242*C[/img]

1 lis 2010, o 01:10

Nie znalazłem może czystej preparatyki Difenylomocznika ale jest on produktem pośrednim w tworzeniu fenylomocznika. Oto przepis z Preparatyki Organicznej A.I.Vogla:

W kolbie kulistej poj. 1 l rozpuszcza się 65g (0,5 mola) chlorowodorku aniliny i 120g (2 mole) mocznika w 200 ml wody i sączy w razie potrzeby. Do tego roztworu dodaje się 4ml stęż. HCl i 4 ml lodowatego kwasu octowego i po załączeniu chłodnicy zwrotnej i dodaniu kawałków porcelany ogrzewa do wrzenia przez 30 minut. Po ok. 15 minutach zaczynają się wydzielać drobne białe kryształy (głównie N,N'-difenylomocznika) których ilość w trakcie ogrzewania stopniowo rośnie. Kolbę chłodzi się w lodzie i kryształy odsącza się pod zmniejszonym ciśnieniem. Mieszaninę fenylo- i difenylomocznika (42g) rozdziela się przez ogrzanie jej do wrzenia z 500 ml wody i przesączenie pod zmniejszonym ciśnieniem przez ogrzany lejek Buchnera do ciepłej kolby. Przesącz oziębia się, a wytrącony fenylomocznik sączy, starannie odciska i suszy w suszarce parowej. Otrzymuje się 30g (44%) fenylomocznika o T topn. 146-147*C [...] Surowy difenylomocznik 10g (19%) - pozostałość po pierwszej krystalizacji wysuszony w 100*C topi się w 241*C; po krystalizacji z lodowatego kwasu octowego lub octanu etylu z dodatkiem węgla odbarwiającego (chodzi zapewne o aktywny) otrzymuje się bezbarwny produkt o T topn. 242*C

1 lis 2010, o 01:10

1 lis 2010, o 11:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]