Dołączył(a): 20 kwi 2005, o 16:24 Posty: 248 Lokalizacja: bartenstein
aldehyd benzylowy
witam
mam takie pytanie:czy dostępny w sprzedaży migdałowy olejek do ciast zawiera aldehyd benzylowy ? tak przeczytałem w jednej z książek z lat 80 czy może wymogi unijne go czymś zastąpiły
pozdrawiam
21 kwi 2005, o 11:24
Anonymous
tego nie jestem pewien ale powinien tam się znajdować ale na pewno w mieszaninie z innymi związkami . niedawno wykonałem następujące doświadczeie do takiego oljku dao ciasta wkropliłem kilku % KMnO4 roztwór wodny obie ciecze nie mieszały się z sobą ale po wstrząśnięciu znikła różowa barwa roztwóru i pojawiła się jakaś zawiesina stałego czegoś (aldechydy posiadają właściwości redukcyjne więc na pierwszy rzut oka było ok ) następnie aby nabrać pewności że mam doczynienia z kwasem beznzoesowym który powstał by w wyniku utlenienia . a więc dodałem roztwór NaOH który rozpuścił by kwas benzowesowy twożąc benzoesan sodu B. dobrze rozpuszczalną sól ale tak się nie stało. ? co oznaczało by iż nie ma w zapachu do ciast nie ma aldechydu benzoesowego lub jest ale w mieszaninie z innymi związkami. wyniki eksperymętu nie są też do końca przkonujące chociaż by dla tego że testowałem to tylko na wyrobie jednej firmy która mogła akurat sama zrezygnować z używania aldchydu na rzecz innego związku. proponował bym ci przeprowadzenie podobnego doświadczenia na wyrobach kilku firm.
21 kwi 2005, o 15:23
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Re: aldehyd benzylowy
cooler33 napisał(a):
witam mam takie pytanie:czy dostępny w sprzedaży migdałowy olejek do ciast zawiera aldehyd benzylowy ? tak przeczytałem w jednej z książek z lat 80 czy może wymogi unijne go czymś zastąpiły pozdrawiam
A cóż to za dziwo ów aldehyd benzylowy - ja o czymś takim jeszcze nie słyszałem.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
21 kwi 2005, o 21:42
cooler33
Dołączył(a): 20 kwi 2005, o 16:24 Posty: 248 Lokalizacja: bartenstein
sorki
sorki,chodziło oczywiście o aldehyd benzoesowy - czyli zgodnie z nomenklaturą iupac benzenokarboaldehyd .benzylowy wziął się stąd,że cały czas myślę o alkoholu benzylowym
_________________ "Nie odzywając się w towarzystwie ryzykujesz uznanie za głupka, odzywając się rozwiejesz wszelkie wątpliwości"
22 kwi 2005, o 09:24
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
No teraz już lepiej
W olejku migdałowym jest prawdopodobnie aldehyd benzoesowy razem z olejem roślinnym.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości