Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Problemy z ligandem organicznym (i pamięcią) 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Problemy z ligandem organicznym (i pamięcią)
Jestem nieorganikiem i nie mam zielonego pojęcia o chemii organicznej, dlatego proszę Was drodzy organicy o pomoc. :)

Potrzebuję zsyntetyzować pewien związek, który niestety nie pamiętam nawet jak dokładnie wygląda i jak się nazywa... :oops: Poniżej krótkie, szczątkowe informacje jakie zdołałem zebrać w swojej dziurawej pamięci:
:arrow: Związek ten składa się z dwóch pierścieni benzenowych - obu zbudowanych jednakowo: podstawnik hydroksylowy i w pozycji bodajże orto w stosunku do niego drugi podstawnik zawierający w swoim składzie azot (amina, imina, amid, imid lub coś w tym rodzaju) - wydaje mi się, że ten azot był połączony z czymś wiązaniem podwójnym, ale głowy nie daję. :roll: Oba pierścienie połączone są ze sobą właśnie przez ten podstawnik. (Narysowałbym w Symyxie, ale mi się licencja skończyła :D )
:arrow: Z tego co pamiętam ma w nazwie acetylo lub salicylo
:arrow: Otrzymuje się go przez jakąś podobno bardzo prostą reakcję kondensacji (i tutaj znowu dziura w pamięci) imidowo-aldehydową albo coś w tym stylu...

Jesteście w stanie pomóc mi w jakikolwiek sposób? Potrzebuję to na jutro.

17 mar 2011, o 18:40

Czyżby salen ? Albo któryś z jego klonów, jak np.
katalizatorze Jacobsena

A mógłbyś się pochwalić do czego ma służyć kompleks ?

forum biologiczno-chemiczne

17 mar 2011, o 19:45
@MODERATOR

O! To chyba właśnie ten salen! Dzięki bardzo!

Ma być ligandem w związku kompleksowym molibdenu i/lub wolframu. Tetradentnym - wiążącym się poprzez dwa atomy azotu i dwa tlenu. Potem być może zamienimy tlen na siarkę. Rozmawiałem wstępnie o tym ze swoim przełożonym/tutorem i pokazywał mi ten związek - pytałem go czy dostanę go do syntezy czy będę musiał sam go zrobić, a on powiedział, że sam, ale to nie ma problemu, bo łatwo reaguje w reakcji kondensacji jakiejś-tam - i właśnie nie wiem jakiej, a nie chcę jutro przyjść do laba i wyjść na głupka, że nie potrafię zrobić czegoś co on uważa za proste. :wink: Ale gdybym nie wiedział to chyba nic strasznego by się nie stało - w końcu wolno mi na pierwszym roku takich rzeczy nie wiedzieć. :)

17 mar 2011, o 23:26
@MODERATOR

Wiecie może w jakich warunkach zachodzi reakcja otrzymywania tego salenu? Czy wystarczy po prostu zmieszać ze sobą etylenodiaminę i aldehyd salicylowy? Trzeba ogrzewać, odwadniać w jakiś sposób?

Załączniki:
450px-Preparation_of_salen.png
450px-Preparation_of_salen.png [ 8.49 KiB | Przeglądane 2762 razy ]
17 mar 2011, o 23:37

Ja robiłem kompleks miedziowy, tylko zamiast etylenodiaminy była fenylenodiamina. Całość polegała na tym, że się sporządzało roztwór soli miedzi w metanolu, roztwór aminy w metanolu (bo była ciałem stałym) i wkraplało aldehyd. Pod refluksem trochę się grzało a potem izolacja. Metod pewnie jest sporo.

A wiadomo co później będzie się działo z kompleksem? Jakiś katalizator epoksydowania?

forum biologiczno-chemiczne

17 mar 2011, o 23:44
@MODERATOR

Ja się mam zająć tylko syntezą. Przynajmniej na razie. :) Dzięki wielkie za pomoc!

18 mar 2011, o 10:28
@MODERATOR

No i już po syntezie. Teraz się krystalizuje. :)

Ponieważ to moja pierwsza synteza, więc ja tylko stałem i się przyglądałem, a pan profesor wszystko mi tłumaczył i sam ją przeprowadzał.

Nie wydaje się to trudne. Robiliśmy to podobnie jak Ty tylko trochę w innej kolejności. Najpierw aldehyd w etanolu, do tego amina, a następnie kompleks molibdenu. I to faktycznie był salen, a konkretnie to jego pochodna nitrowa i z nieco inną aminą.

18 mar 2011, o 13:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]