Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Dichlorofen synteza 
Autor Wiadomość

Post Dichlorofen synteza
Witam!
na laborkach mam otrzymywać tą oto substancję Obrazek i już od kilku godzin siedzę i próbuję wymyślić jakiś sensowny mechanizm wg którego biegnie synteza ale bezskutecznie. Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc do was forumowicze wystarczyło by mi nawet żebyście podsunęli pomysł w jaki sposób idą te reakcje tutaj zamieszczam jeszcze instrukcje według, której mam prowadzić tą syntezę: Obrazek

pomyślałem sobie na początku że najpierw będzie szło sulfonowanie w pozycji orto w stosunku do grupy hydroksylowej, ale co potem sie dzieje już z tą formaliną to nie mam zielonego pojęcia, może ktos może polecić mi jakąś dobrą książkę gdzie mogł bym o tym doczytać, mam Boyda ale tam nie mogę dopatrzeć się interesujacych mnie informacji ... z góry dziękuję i pozdrawiam :)

6 mar 2012, o 15:03

Post Re: Dichlorofen synteza
Elektrony PI układu aromatycznego atakują karbonylowy atom węgla cząsteczki formaldehydu. Resztę doczytaj np z wiki; dział rzywice fenolowo-formaldehydowe lub inaczej fenoloplasty

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

6 mar 2012, o 20:42

Post Re: Dichlorofen synteza
Reakcja bedzie biegła następująco:

protonowany jest tlen w formalinie, na węglu wytwarza się ładunek dodatni, następnie addycja elektrofilowa do pierścienia w pozycji orto w stosunku do grupy -OH, nastepnie odwodnienie przyłączonej części aldehydu co prowadzi do karbenu i znowu addycja elektrofilowa do drugiego pierścienia i mamy dichlorofen :) dzięki bardzo
pozdrawiam

6 mar 2012, o 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]