Autor |
Wiadomość |
stasiek007
|
Formalina
Kupiłem formalinę pół roku temu a teraz zaglądam a tam powstało coś na dnie (jakby osad).
Miałem formalinę w twóch butelkach i w obu stało się to samo.
Co to jest? Czy to szkodzi formalinie? Czy można to rozpuścić? Jednym słowem co zrobić, aby móc normalnie korzystać z formaliny?
|
7 maja 2005, o 13:04 |
|
|
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
|
To co powstalo na dnie to paraformaldehyd. Czyli spolimeryzowany formaldehyd.
Mozesz sprobowac na goraco go rozlozyc i przedestylowac.
Pozdrawka
Tchemik
7 maja 2005, o 14:04 |
|
|
stasiek007
|
Co zrobić, aby tego więcej nie powstawało? Czy to coś powoduje, że formalina staje się nieużyteczna (zmniejsza się stężeninie itp.)? Jak spowrotem zamienić to na formalinę w najprostszy sposób (nie mam aparatury do destylacji )?
|
7 maja 2005, o 14:37 |
|
|
Anonymous
|
Raczej nic nie poradzisz , zawsze bedzie powstawac . Niema wplywu na formaline (paraformaldehyd chyba sie nie rozpuszcza w jej roztworze) jedynie zmniejszy sie jej sterzenie , poprostu przesacz sobie formaline , a osad mozesz wlorzyc do sloiczka i kiedys zdepolimeryzowac( chyba to tetramer ) i jak bys potrzebowal otrzymasz gazowy CH2O(trucizna) ...
|
7 maja 2005, o 14:52 |
|
|
Anonymous
|
A w jaki sposób można przyspieszyć polimeryzację
|
7 maja 2005, o 15:08 |
|
|
stasiek007
|
Czy straty wywołane polimeryzacją są duże? Jeśli formalina miala pół roku temu stężenie 30% to ile mniej więcej jest teraz?
|
7 maja 2005, o 17:47 |
|
|
Anonymous
|
AktualneStężenie = StężeniePoczątkowe - (MasaPolimeru/MasaCałości)
// chyba to drugie musi być w procentach :
AktualneStężenie = StężeniePoczątkowe - [(MasaPolimeru/MasaCałości)*100%]
o.r.s.
|
7 maja 2005, o 17:55 |
|
|
stasiek007
|
A jak zatężyć formalinę?
|
7 maja 2005, o 18:04 |
|
|
Anonymous
|
co do inicjacji polimeryzacji:
chciałem kiedyś otrzymać metanol z formalinki uwadorniając ją, w tym celu aktywowałem folie Al [można użyć w tym przypadku blaszki jednej] przemyłem ,wżuciłem do formalinki+H2O, jednak formalinka zaczeła polimeryzować powstały spore kryształy [przeźroczyste, mleczne] pewnie paraformu, metanolu powstało bardzo niewiele [jesli wogóle coś powstało]...
|
7 maja 2005, o 18:04 |
|
|
Anonymous
|
Można ją odwodnić pięciotlenkiem fosforu P2O5.
|
7 maja 2005, o 18:11 |
|
|
stasiek007
|
|
7 maja 2005, o 18:14 |
|
|
Anonymous
|
To bezwodnym chlorkiem wapnia CaCl2.
|
7 maja 2005, o 18:16 |
|
|
stasiek007
|
Mógłbym prosić o dokładny instruktaż?
|
7 maja 2005, o 19:13 |
|
|
Anonymous
|
wprowadźmy następujące oznaczenia:
x - masa CaCl2, który należy dosypać do formaliny
m - masa formaliny
p - stężenie początkowe formaliny
s - stężenie formaliny, które chcemy uzyskać
wtedy:
x = m*(1 - (p/s))
PS.
Jakby ktoś nie wiedział skąd to wyszło, to:
masa chlorku wapnia jest równa masie wody, którą pochłania.
|
7 maja 2005, o 19:41 |
|
|
stasiek007
|
Thx za pomoc
Ale jak dosypię chlorku wapnia do formaliny to nie będzie to już formalina tylko formalina z chlorkiem wapnia, czy czegoś nie rozumiem? Ten chlorek wapnia może naprzykład wejść potem w jakąś reakcję, gdy będę używał takiej formaliny...
Jak sprawdzić czy chlorek wapnia jest bezwonny? Jakajest gęstość formaliny, chlorku wapnia i tego polimeru? (niestety nie mam wagi)
|
7 maja 2005, o 21:00 |
|
|
Anonymous
|
Wystarczy powąchać, jak nie ma zapachu, to jest bezwonny.
A żeby sprawdzić, czy jest bezwodny, to trzeba go podgrzać i sprawdzić czy uwalnia się para wodna, jeśli nie, to jest bezwodny, a jeśli tak, to kontynuujesz ogrzewanie aż cała woda odparuje i masz bezwodny CaCl2.
Gęstość bezwodnego CaCl2 - 2,12 g/cm3
Gęstość uwodnionego CaCl2 - 1,71 g/cm3
Gęstość formaliny (36-38%) - 1,07 g/cm3
Gęstość paraformaldehydu - niestety nie pamiętam
|
7 maja 2005, o 21:18 |
|
|
Anonymous
|
Hmmm ... tu nie chodzi o dosypanie Być może słyszałeś o takim wynalazku jak eksykator lub też "suszka". Jak masz (a zapewne nie masz ) kolbe ze szlifem to do takiej zagiętej rurki "suszki" sypiesz chlorku wapnia. Montujesz to na szlif i zostawiasz. Chlorek wyciąga wilgoć z powietrza w kolbie i z suszonej substancji (jak chcesz to zobacz w www.labart.com.pl jak wyglądają - są według mnie bardzo drogie ). Jako że zapewne nie masz ani suszki ani kolby na szlif, ani chlorku wapnia, zostaje ci "budowa" "eksykatora". Bierzesz słoik i wstawiasz do niego szalke petriego z czymś higroskopijnym np. Wodorotlenku sodowego, który można kupić jako "kret" - srodek do udrażniania rur Nad tym stawiasz substancję suszoną i szczelnie zamykasz słoik. Raczej trudny manewr
Swoją drogą przypomnieliście mi o moim dwu miesiącznym aldechydzie mrówkowym zwanym również formaliną Procz niej zapewne mój perhydrol traci stężenie No cóż trzeba to zużyć do stabilnego TMDD
|
8 maja 2005, o 11:20 |
|
|
Zwierzax
Dołączył(a): 28 paź 2004, o 02:18 Posty: 160 Lokalizacja: z Targi City(nie Wa-wa !!)
|
a inne bezwodne kryształy jak np. siarczan miedzi(bezwodny) nadają sie do takich celów czy są za słabe ?
_________________ Benzin rulez - Ghost Rider
Chemik.vitnet.pl - Portal młodego CHOMIKA
|
8 maja 2005, o 15:40 |
|
|
Agilent
|
Poza wszystkim warto zbierać ten paraformaldehyd bo do niektórych syntez właśnie jego się stosuje jako źródło formaldehydu a nie wodny roztwór formaliny
|
26 maja 2005, o 09:13 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Jeszcze raz napiszę to co już wcześniej napisałem. Formaldehyd jest trującym gazem o t. w. -21 stopni. 40% to roztwór nasycony. Zatem zatężanie roztworu formaliny przez osuszanie może zakończyć naszą karierę chemika!
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
27 maja 2005, o 17:33 |
|
|
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
Hmm, przypomniało mi się coś - pokazywałem lustro srebrowe z tym, że miałem dość starą formalinę i przy nabieraniu dość solidnie paraformu naciągnąłem Hehe, powiem, że nie trzeba nawet było specjalnie grzać, żeby reakcja zaszła, a po podgrzaniu lekkim, lustro wyszło przepiękne )
27 maja 2005, o 18:26 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Urotropinę stosuje się jako środek sieciujący żywice nowolakowe (czyli fenolowo-formaldehydowe powstające w środowisku kwaśnym). Po sproszkowaniu takiej żywicy i wymieszaniu z urotropiną, a następnie podgrzaniu całości powstaje usieciowane i nietopliwe tworzywo zwane bakelitem.
PS
Urotropina sieciuje nowolak ponieważ w podwyższonej temperaturze rozkłada się ona na amoniak i formaldehyd - który jest właściwym środkiem sieciującym.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
28 maja 2005, o 17:17 |
|
|
szalony
|
Pozwolę sobie odkopać dinozaura.
Problem laboratoryjny jest taki: Kilka dni temu otwarto świeżą butlę formaliny czda, która była idealnie klarowna. Obecnie w całej objętości butelki pływają jakieś ciemne (przynajmniej pod światło) "fafecie" o wielkości tak do 0.5 mm, kształt zaden, po prostu śmieci (kryształy to na pewno nie są). Na pewno nie dostało się to z zewnątrz, butelka była otwarta w sumie może dwie minuty ? Do nabierania używano pipety, która powinna być raczej czysta, wielokrotnie służyła bowiem do nabierania stężonego HCl, i zawsze była płukana. (Jest to stara pipeta, jakiś śladowy osad tam jest przy wylocie, ale on chyba już nigdy nie puści). Wykluczam jednak, żeby pipetą dostały się zanieczyszczenia mechaniczne, a jeśli dostały by się zanieczyszczenie chemiczne, to naprawdę ilość by była śladowa. Inne drogi zanieczyszczenia nie mogły wystąpić.
Czy to jest paraform ? (Nie wiem, czy jest stabilizowana metanolem)
Czystość tej formaliny nie jest szalenie ważna, przede wszystkim chodzi mi o to, żeby przypadkiem nie wystąpiło jakieś gazowanie, bo butelka jest bardzo szczelnie zamknięta.
Pozdr.
|
25 sie 2007, o 22:59 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
wedlug mnie albo takies czesci np. uszczelki z korka lub zaczelo sie jakos dziwnie polimeryzowac
25 sie 2007, o 23:16 |
|
|
Pirom@n
Dołączył(a): 29 cze 2005, o 22:30 Posty: 196 Lokalizacja: amonoholik
|
spokojnie, formalina polimeryzuje samorzutnie z czasem i nawet w nowej, nigdy nie otwieranej butelce po jakims czasie pojawia sie biale farfocle - poliformaldehyd (tak to sie nazywa?) wiec o czystosc sie nie martw co najwyzej stezenie minimalnie spadlo
_________________ Drogi mej nie wytyczyły ni dźwięk werbla ni cytra,
Idę póki sił starczy - idę po półlitra.
|
26 sie 2007, o 01:22 |
|
|