Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
CZYSZCZENIE LEJKA SCHOTTA 
Autor Wiadomość

Post CZYSZCZENIE LEJKA SCHOTTA
Witam,
kupiłem ostatnio kilka lejków Schotta. Ostatni właściciel miał chyba nie po kolei w głowie, bo zapaprał go węglem aktywnym i nie sposób go teraz wydobyć. Ma ktoś jakieś pomysły? Pomyślałem że może wygrzewanie połączone z przepuszczaniem strumienia tlenu mogłoby utlenić węgiel. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Pozdrawiam

25 maja 2012, o 23:12
Zasłużony dla forum

Post Re: CZYSZCZENIE LEJKA SCHOTTA
Tlenem z powietrza, nawet na gorąco niewiele zdziałasz ;P Jeśli przestrzegasz BHP, to podpowiem, że najwygodniej jest sprawę załatwić za pomocą stęż. HNO3 lub nawet mieszaniny typu "pirania", czyli HNO3 + H2O2. Na tą drugą szczególnie uważaj, bo BARDZO intensywnie reaguje z wszelaką organiką, stąd na początek lepiej zacząć od pewnego rozcieńczenia... ;)

26 maja 2012, o 13:20

Post Re: CZYSZCZENIE LEJKA SCHOTTA
Też o tym słyszałem, napewno spróbuję, a jakby nie pomogło to może wodą któlewską albo chromianką? Co myślicie? I czy mam po prostu wlać mieszaninę czyszczącą na płytkę porowatą, czy może włączyć wtedy próżnię?
Poza tym mam pewne wątpliwości, te wszystkie mieszaniny znakomicie "likwidują" ;) wszelką organikę, ale czy usuną węgiel? Może zastosować coś, co wytwarza tlen in statu nascendi? Albo przepuścić przegrzaną parę wodną, ogrzewając jednocześnie lejek, powinna zajść reakcja tworzenia gazu wodnego. W sumie robiłem kiedyś coś takiego, do probówki wsypuje się węgiel aktywny, wlewa trochę wody i ostro ogrzewa palnikiem, gaz faktycznie się wytwarza (CO + H2), ale nie wiem czy wystarczy do tego temperatura 400*C, bo nie chcę stosować wyższej ze wzg. na płytkę porowatą. Co sądzisz o tych metodach?

26 maja 2012, o 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]