Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Pytanie odnośnie PPC i odczynnika Jonesa 
Autor Wiadomość

Post Pytanie odnośnie PPC i odczynnika Jonesa
Proszę o pomoc:

Czy w reakcji alkoholu II rzędowego z PPC(chlorochromian pirydyny) powstanie keton? czy nie zajdzie? wiem że I-rzędowe alkohole utleniają się do aldehydów, a jak to jest z II-rzędowymi?

PPC z aldechydem nie zajdzie?

odczynnik Jonesa (CrO3, H+ , aceton) z aldechydem -> kwas karboksylowy?

Dopiero zaczynam przygodę z chemią organiczną, pewnie dla was to nic trudnego :) pozdrawiam

9 cze 2012, o 10:26
Zasłużony dla forum

Post Re: Pytanie odnośnie PPC i odczynnika Jonesa
1. Jeśli już to PCC (ew. odczynnik Corey'a / Corey-Suggs). Również, "aldehyd".
2. Pójdzie do aldehydu dla pierwszorzędowych, do ketonu dla drugorzędowych. Pójdzie z praktycznie każdym RCH2OH i RR'CHOH. Ba, pójdzie nawet z niektórymi (allilowymi itp.) RR'R''COH, tyle że tu już mechanizm wygląda nieco inaczej. Z nienasyconymi ROH i RCHO z kolei masz jeszcze inny mechanizm reakcji... ;D
3. Praktycznie reakcja ta nie idzie do kwasu, ale jeśli odpowiednio dobrać warunki, można zaobserwować jego powstawanie w niewielkim stopniu.
4. Odczynnik Jones'a bez problemu aldehyd popchnie do kwasu. Alkohol również ;P
5. Szczerze mówiąc nie postarałeś się zanadto poszukać informacji - google pokazuje całą masę wyników uwzględniających to co powyżej napisałem. Skoro dopiero zaczynasz bawić się w organikę, polecę Ci jak najszybciej zacząć pracować po angielsku - większość dobrej jakościowo literatury dostępna jest tylko w tym języku. Oczywiście, studiowanie podręczników typu March czy Roberts (obydwa również w polskim wydaniu) jest równie nieodzowną częścią poszerzania swej wiedzy...

9 cze 2012, o 15:20

Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź!:) na początku nazwy, mechanizmy przerażają dlatego wszystko co znajdowałem nie dawało mi pewności :P a co do literatury angielskiej, to jeszcze nie mam takiej zajawki ale kto wie xd Dzięki !

9 cze 2012, o 19:40

o.r.s. napisał(a):
1. Jeśli już to PCC (ew. odczynnik Corey'a / Corey-Suggs). Również, "aldehyd".
2. Pójdzie do aldehydu dla pierwszorzędowych, do ketonu dla drugorzędowych. Pójdzie z praktycznie każdym RCH2OH i RR'CHOH. Ba, pójdzie nawet z niektórymi (allilowymi itp.) RR'R''COH, tyle że tu już mechanizm wygląda nieco inaczej. Z nienasyconymi ROH i RCHO z kolei masz jeszcze inny mechanizm reakcji... ;D

Nie mogłem edytować swojego postu albo taki ze mnie tuman że nie widziałem przycisku "edytuj" : )
ale mam pytanie odnośnie aldechydów, czy reagują z PCC, chyba że Twoja odpowiedz nr 2 dotyczy aldehydów tylko źle interpretuje zapisa RCH2OH ?

9 cze 2012, o 19:53
Zasłużony dla forum

Odpowiedź w punkcie 3 dotyczy aldehydów - założyłem że chodzi Ci o ich utlenianie do kwasu - z PCC to zasadniczo jest tylko reakcja uboczna ;)

Na począek w takim razie polecam Ci McMurry'ego - wprawdzie nie jest wybitny ale za to bardzo przystępnie napisany - na początek się nada (i jest po polsku). Jeśli będziesz mieć jakieś pytania, wal śmiało ;)

9 cze 2012, o 19:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]