Identyfikacja substancji - co powstało w tej reakcji?
Witam
Jaki związek otrzymałem w podczas tej syntezy? To na początek opowiem co zrobiłem(krok po kroku):
- do kolby nalałem 60ml acetonu(tech.) i rozpuściłem w nim 9g waniliny (cz.)
- po rozpuszczeniu dodałem 4g wodorotlenku sodu (tech.), który był rozpuszczony uprzednio w 20ml wody (mieszałem)
- strącił się żółty osad
- Zamknąłem kolbę korkiem i zostawiłem na 4 dni w temp. pokojowej (wszystko zrobiło się czerwone)
- dodałem 12ml stęż. kwasu solnego
- nie strącił się osad, którym miał być 4-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-3-buten-2-on (wg. preparatyki oczywiście) lecz wszystko przyjęło barwę czarną po chwili mieszania...
- dodałem kolejne 24 ml kwasu solnego (myślałem, że się jednak strąci) lecz nie - dalej jest bardzo ciemna ciecz.
- zmieszałem to z 2l wody - przyjęło barwę zieloną i coś lepkiego(zielonego) osadziło się na ściankach butelki.
Pomyślałem, że wszystko jest do wyrzucenia skoro produkt nierozpuszczany w wodzie się nie wytrącił...
Ale zostawiłem wszystko na 2-3 dni...
Po tym czasie powstały igiełkowate, zielono-przeźroczyste kryształki. Odsączyłem je i przemyłem i wysuszyłem.
Otrzymałem coś takiego jak na zdjęciach
http://chomikuj.pl/rafikaleta/zdj*c4*99cia+do+tematuCzy ktoś wie co powstało w tej reakcji? - jak się to nazywa?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam, Rafał