Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Identyfikacja substancji - co powstało w tej reakcji? 
Autor Wiadomość

Post Identyfikacja substancji - co powstało w tej reakcji?
Witam
Jaki związek otrzymałem w podczas tej syntezy? To na początek opowiem co zrobiłem(krok po kroku):
- do kolby nalałem 60ml acetonu(tech.) i rozpuściłem w nim 9g waniliny (cz.)
- po rozpuszczeniu dodałem 4g wodorotlenku sodu (tech.), który był rozpuszczony uprzednio w 20ml wody (mieszałem)
- strącił się żółty osad
- Zamknąłem kolbę korkiem i zostawiłem na 4 dni w temp. pokojowej (wszystko zrobiło się czerwone)
- dodałem 12ml stęż. kwasu solnego
- nie strącił się osad, którym miał być 4-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-3-buten-2-on (wg. preparatyki oczywiście) lecz wszystko przyjęło barwę czarną po chwili mieszania...
- dodałem kolejne 24 ml kwasu solnego (myślałem, że się jednak strąci) lecz nie - dalej jest bardzo ciemna ciecz.
- zmieszałem to z 2l wody - przyjęło barwę zieloną i coś lepkiego(zielonego) osadziło się na ściankach butelki.
Pomyślałem, że wszystko jest do wyrzucenia skoro produkt nierozpuszczany w wodzie się nie wytrącił...
Ale zostawiłem wszystko na 2-3 dni...
Po tym czasie powstały igiełkowate, zielono-przeźroczyste kryształki. Odsączyłem je i przemyłem i wysuszyłem.
Otrzymałem coś takiego jak na zdjęciach http://chomikuj.pl/rafikaleta/zdj*c4*99cia+do+tematu
Czy ktoś wie co powstało w tej reakcji? - jak się to nazywa?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

5 sie 2012, o 11:36

Post Re: Identyfikacja substancji - co powstało w tej reakcji?
Wanilina jest dość reaktywna. Obstawiam, że ten początkowy żółty osad mógł być 4-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-3-buten-2-on'em
Btw to czy nie powinno być 1-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-but-1-en-3-on (numeracja od "ważniejszej/reaktywniejszej grupy) ?
Ewentualnie 4-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-3-hydroksy-butan-2-on'em ; 1-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-1-hydroksy-butan-3-on'em.
Ale przede wszystkim wanilina jest fenolem i po czasie pewnie przeszła w sól fenolową sodu dla tego się nie wytrąciło.
Pozostają jeszcze reakcje uboczne. W przypadku aldehydu benzoesowego mogą powstawać małe ilości dibenzylidenoacetonu. W przypadku waniliny pewnie analogicznie jak nie w większych ilościach. Najbardziej mnie zastanawia tylko ten proton fenolowy - czy nie byłby kwaśniejszy od protonów acetonu. Czy wanilina może kondensować sama ze sobą? Albo podobnie jak fenol kondensuje z formaliną?

Sprawdź jak się spalają te twoje zielone kryształki. Jeżeli widać żółtą poświatę sodu to masz w tym sól sodową któregoś z wyżej wymienionych produktów.

9 sie 2012, o 10:43

Link do publikacji po angielsku o kondensacji fenolu z formaliną katalizowanej silnymi zasadami :
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ie50268a018
A pozycja 5'ta waniliny jest aktywowana przez grupę hydroksylową, resztę pozycji dezaktywuje grupa aldehydowa...

9 sie 2012, o 10:58

Nie barwi ognia na kolor żółty, ale za to bardzo szybko się topi, w ciągu sekundy od skierowania ognia.

Zapraszam

9 sie 2012, o 17:33

Ale wkładałeś kryształek na jakiejś łopatce w silny płomień redukujący (ten niebieski w środku płomienia)? Musi się najpierw stopić i potem będzie parowało i się spalało. Płomień musi być na prawdę silny przy takich związkach. W ogóle nic się nie spala?

11 sie 2012, o 10:22

A, wybacz bo jakoś umknęło mi, że przecież dodawałeś kwasu do mieszaniny więc na pewno zabrał wszelkie kationy sodu.
To sprawdź czy te twoje kryształki reagują z zasadami. pKa waniliny według ang wiki jest mniejsze nawet od fenolu więc sprawdzisz tym czy proton fenolowy pozostał wolny i nie spolimeryzował. Potem próba z wodą bromową na wiązanie wielokrotne?
Sprawdzałeś temperaturę topnienia tych kryształków?

11 sie 2012, o 10:58

Temperatury topnienia nie sprawdzałem, ale bardzo szybko się topi, podobnie jak zgnieciony woreczek foliowy - wystarczy dotknąć ogniem.
Zrobiłem to jeszcze raz do waniliny dodałem acetonu i NaOH, odsączyłem żółty osad, przemyłem (rozpuszczał się w wodzie) i wysuszyłem, po 2 dniach suszenia na powietrzu wszystko zrobiło się czarne. To chyba coś polimeryzuje, bo za każdym razem coś innego powstaje.

Co do zielonych kryształków to dodam odrobinkę do r-ru HaOH...

Zapraszam

11 sie 2012, o 13:10

Inaczej. Do roztworu malutkiej ilości NaOH dodawaj rozpuszczone kryształki w jakimś polarnym rozpuszczalniku. Alkohol, acetonitryl itp. I obserwuj czy nastąpi spadek zasadowości. Jeżeli nastąpi to jakąś grupę kwasową musi mieć ten związek. Jeszcze się zastanawiam nad możliwością zajścia reakcji kannizzaro...
No i najciekawsze było by sprawdzenie wiązań wielokrotnych. Ciekawe czy zaszła kondensacja z usunięciem aldehydowego tlenu waniliny do wiązania wielokrotnego czy tylko jakiś wodór (np. z acetonu albo i nie xP) przeskoczył na tlen aldehydowy zmieniając tą grupę w alkohol i dając ewentualnie
4-(4'-hydroksy-3'-metoksyfenylo)-butan-4-ol-2-on. Ale pewnie wody bromowej nie masz...
Na ang wiki znalazłem fajnie przedstawiony obrazek polimeru fenolu z formaldehydem. Ciekawe czy coś takiego mogłoby powstać z acetonem...
http://en.wikipedia.org/wiki/Phenol_formaldehyde_resin

11 sie 2012, o 16:02

Ach! Zapomniałem, że przy podstawnikach aktywujących pierścień, a tym bardziej przy fenolach to pierścień najprawdopodobniej pochłoną by brom. Więc ze sprawdzeniem tego wiązania podwójnego może być problem.
Btw, skoro ma w miarę niską temperaturę topnienia to może uda ci się ją sprawdzić termometrem do kurczaka (bodajże do 200*C). xD

11 sie 2012, o 16:30

Może później sprawdzę temperaturę topnienia - nie mam termometru do kurczaka, ale mam inny :P
Wody bromowej chwilowo nie mam...

Zapraszam

12 sie 2012, o 09:38

A jak te zielone kryształki są rozpuszczalne w wodzie to w wodzie je rozpuść i dodawaj do NaOH - tak będzie najlepiej.

12 sie 2012, o 13:17

Zielone są nierozpuszczalne w wodzie, tylko te żółte które się robią czarne na powietrzu są rozpuszczalne. Chyba, że bym rozpuścił w etanolu(jak się da...) i dodał NaOH - tak mogę spróbować...

Zapraszam

13 sie 2012, o 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]