Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Synteza metolu. 
Autor Wiadomość

Post Synteza metolu.
Witam
Ten temat chciałbym poświęcić syntezie metolu. Jak go można otrzymać w warunkach domowych? - może z fenolu się da... (w sieci nic ciekawego nie znalazłem)
Słucham Waszych propozycji na syntezę tego związku.
Za wszelkie wypowiedzi bardzo dziękuję.
Pozdrawiam, Rafał :)

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

21 sie 2012, o 13:13
Zasłużony dla forum

Post Re: Synteza metolu.
Eh, wszystko masz na googlu, wystarczy tylko poszukać skuteczniej. :P Można spróbować się bawić w utlenianie fenolu nadtlenkiem wodoru, a potem drogą półprzemysłową powstały hydrochinon traktować metyloaminą...

Brzmi ładnie, prawda ? Tyle że fenol jest stosunkowo nieprzyjemny i jakakolwiek z nim praca 'w warunkach domowych' to zły pomysł. Metyloamina zaś w temperaturze pokojowej jest gazem (oczywiście można roztwór zrobić), a z tego co pamiętam, jest też na liście prekursorów. Oczywiście można ją sobie zrobić z metanolu i amoniaku, ale to już absolutnie nie w warunkach domowych.

Niby można by jeszcze przez p-nitrofenol iść w redukcję i reakcję z halogenkiem, ale w domu to se ne uda.

23 sie 2012, o 00:58

Post Re: Synteza metolu.
Czyli bez trujących substancji się nie obędzie...
Hydrochinon lepiej kupić przez internet niż utleniać fenol - będzie taniej, ale chyba zrezygnuję z syntezy bo metyloaminę kiedyś syntezowałem(jako gaz i chlorowodorek) ale to strasznie niebezpieczne... wg mnie (bo ja tak chciałem na większą skalę ten metol zrobić)

Jeszcze zapytam, czy dało by się jakoś w warunkach domowych z hydrochinonu zrobić fenol? Coś mam na myśli, ale to może nie "najprostsza metoda".

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

23 sie 2012, o 09:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]