Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
analiza związku organicznego 
Autor Wiadomość

Post analiza związku organicznego
Na zajęciach dostałam związek(ciecz) który pachnie benzyną / rozpuszczalnikiem ( cięzko mi to dokładnie określić). Nie rozpuszcza się w wodzie, 5% NaOH i 5% HCl. Jak dodaje st. kwasu siarkowego to też sie nie rozpuszcza ale staje sie taki brunatno pomaranczowy. Temp. wrzenia ok. 134 st. celsjusza. Proszę o jakieś porady co to mogłoby być.

13 gru 2012, o 16:16

Post Re: analiza związku organicznego
Trochę mało danych:) Możesz określić inne rzeczy? Odbarwia wodę bromową? Jaką ma gęstość? Reakcja Tollensa (wykywanie aldehydów)? I inne typowe reakcje na odróżnianie związków organicznych.

13 gru 2012, o 16:44

na razie mogę powiedzieć tylko tyle że kolor jest słomkowy i współczynnik załamania światła wynosi 1,48. Co do prób to zupełnie nie wiem jakie w tym przypadku wykonywać bo ciężko mi go zakwalifikować do jakiejś grupy

13 gru 2012, o 16:48

Jakbym miał strzelać to powiedziałbym, że któryś ksylen, ale faktycznie nadal mało danych. Zabarwienie się nie zgadza, ale może jest zanieczyszczony o co nie tak trudno.

forum biologiczno-chemiczne

13 gru 2012, o 20:42

Co do zanieczyszczenia to po destylacji kolor utrzymuje się nadal jako jasno słomkowy

14 gru 2012, o 22:25

Cytuj:
na razie mogę powiedzieć tylko tyle że kolor jest słomkowy i współczynnik załamania światła wynosi 1,48. Co do prób to zupełnie nie wiem jakie w tym przypadku wykonywać bo ciężko mi go zakwalifikować do jakiejś grupy

To właśnie po to się wykonuje próby żeby zakwalifikować związek do konkretnej grupy :) Kolor też nie jest wyznacznikiem, może on pochodzić od zanieczyszczeń... Całkiem możliwe, że to jakieś metylowe pochodne benzenu, sprawdź jak się palą! Jeśli kopcącym płomieniem to możemy (ale nie musimy...) oczekiwać aromatów. Można to spróbować utlenić KMno4, a nuż widelec powstanie kwas benzoesowy lub inny aromatyczny kwas?

Na razie jest za mało informacji, żeby cokolwiek stwierdzić

17 gru 2012, o 10:57

wydaję mi się że mógłby być to keton tylko nie wiem jaki keton pachnie rozpuszczalnikiem ?

21 gru 2012, o 13:14

Aceton, MBK, MEK, MPK, i pewnie multum innych ketonów... Marne wskazówki, marne odpowiedzi

22 gru 2012, o 23:50

niejasna napisał(a):
Jak dodaje st. kwasu siarkowego to też sie nie rozpuszcza ale staje sie taki brunatno pomaranczowy

jeśli sie nie rozpuszcza w stężonym siarkowym, to i nie reaguje, zatem nie powinna nastapić zmiana barwy. A skoro zmiana barwy nastapiła, to tajemnicza ciecz nie została z siarkowcem wymieszana. Najpierw zrób to porządnie, a potem napisz obserwacje. A heteroatomy zbadane? Zapewne nie.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

23 gru 2012, o 12:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]