Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Ftalan dibutylowy otrzymywanie 
Autor Wiadomość

Post Ftalan dibutylowy otrzymywanie
Witam. Muszę napisać projekt technologiczny na zajęcia z projektowania w technologii chemicznej na temat ftalanu dibutylowego. Znalazłam tylko jedną metodę - w wyniku o-acylowania n-butanolu bezwodnikiem ftalowym. Czy jest jakaś inna metoda?
I co do tej estryfikacji - prosiłabym o wszystko co komu wiadome. Nie mogę znaleźć ciśnienia, pod jakim powinno się prowadzic proces. Wiem jedynie, że nadciśnienie, ale potrzebuję konkretnej wartości.
Czy ktoś może pomóc?

11 kwi 2013, o 21:48

Post Re: Ftalan dibutylowy otrzymywanie
temp 200 st C ciśnienie atmosferyczne (takie dane mam w "Technologii chemicznej ogólnej Tom II" pana Mieczysława Gogolewskiego. Pierwsza reakcja estryfikacji odbywa się w następujących proporcjach: 55 kg bezwodnika, 60 kg n-butanolu(bezwodnego) i 0,5 kg 96% H2SO4 jako katalizatora. czas reakcji to około 2 h - powstaje mieszanka azeotropu butanol-woda i ester nia zanieczyszczony. Azeotrop częściowo rozdziela sie na rozdzielaczu (butanol wraca do obiegu a woda z resztkami butanolu to do ścieku . Po przereagowaniu całość zobojętnia się mlekiem wapiennym,filtruje i destyluje się pod próżnią.

22 kwi 2013, o 23:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]