Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
synteza benzylidenoacetonu 
Autor Wiadomość

Post synteza benzylidenoacetonu
Hej. Mam do przygotwania na zajęciach preparat - benzylidenoaceton

Mam całą instrukcje jednak nie wiem jak pewne czynności wykonać

Czy mogę liczyć na pomoc?

Chodzi mi np o nastepujący fragment (...) mieszaninę reakcyjną , składającą się z 2 wartw przenosi się do rozdzielacza, oddziela górną wartwę organiczną a dolną wartwę wodną (...) się 2 krotnie 10 cm3 porcjami toluenu .

Jak oddzielić górną wartwę organiczną . Będzie mi ona potem potrzebna. Czyli co odlać pierwszą wartwę do jednej kolbki a do drugiej dolną wartwę? A następnie co to znaczy (...) się? To znaczy że mam znowu wprowadzić tą dolną wartwę wodną do rozdzielacza i dodać dwa razy fenol i wymieszać poprostu?

Następnie mam tekst (...) Wyciągi toluenowe łączy się z oddzieloną pierwotnie żółtą oleistą wartwą i całość wytrząsa... . Warstwę wodną oddziela się a roztwór toluenowy suszy kilka godzin bezwodnym siarczanem sodu. - i znowu cały ten proces wytrząsania wykonuje w rozdzielaczu? Jak potem wysuszyć preparat?

Następnie fragment ( ...) prosukt zestala się na krystaliczną masę o temperaturze topnienia 38-39 - co to znaczy? co mam tutaj zrobić?

21 paź 2013, o 19:32

Post Re: synteza benzylidenoacetonu
Halo!

I jeszcze mam pytanie jak wygląda mechanizm reakcji do tej syntezy?

22 paź 2013, o 12:58

margaretka91 napisał(a):
Hej. Mam do przygotwania na zajęciach preparat - benzylidenoacetou
Chodzi mi np o nastepujący fragment (...) mieszaninę reakcyjną , składającą się z 2 wartw przenosi się do rozdzielacza, oddziela górną wartwę organiczną a dolną wartwę wodną (...) się 2 krotnie 10 cm3 porcjami toluenu .

Tu poprostu, tak jak jest napisane, przelewasz do rozdzielacza, odkrecasz kranik, odlewasz dolna warstwę do jakiegoś naczynia a potem (przemywasz?) toluenem. Górną warstwe to możesz po prostu wylać z rozdzielacza albo spuścicić przez kranik.

margaretka91 napisał(a):
A następnie co to znaczy (...) się? To znaczy że mam znowu wprowadzić tą dolną wartwę wodną do rozdzielacza i dodać dwa razy fenol i wymieszać poprostu?

Tak, mieszasz, dajesz do rozdzielacza i oddzielasz wodę.

margaretka91 napisał(a):

Następnie mam tekst (...) Wyciągi toluenowe łączy się z oddzieloną pierwotnie żółtą oleistą wartwą i całość wytrząsa... . Warstwę wodną oddziela się a roztwór toluenowy suszy kilka godzin bezwodnym siarczanem sodu. - i znowu cały ten proces wytrząsania wykonuje w rozdzielaczu? Jak potem wysuszyć preparat?

Do wytrząsania to trzeba wytrząsarke :P . A tak na serio to pewnie chodzi o to że w tych dwóch roztworach są rozpuszczone substancje, które po zmieszaniu ze sobą oddzielą się od reszty kiedy je zaczniesz wytrząsać. Dopiero po tym wytrzęsieniu (np. w małej kolbie) dajesz to do rozdzielacza i oddzielasz wodę. A suszyć to trzeba w eksykatorze

margaretka91 napisał(a):

Następnie fragment ( ...) prosukt zestala się na krystaliczną masę o temperaturze topnienia 38-39 - co to znaczy? co mam tutaj zrobić?

Tu może chodzi o to że nic nie trzeba robić :P Po prostu po otrzymaniu tego produktu on staje się substancją stałą, która me temp. topnienia 38*-39*.

Przepraszam jęsli źle tłumaczę - poprawcie mnie. To wszystko zrobiłem na logikę :roll:

22 paź 2013, o 18:45

dziękuje pięknie :)

Jeszcze mógłby ktoś mi napisać mechanizm reakcji powstawania benzylidenoacetonu z acetonu i aldehydu benzoesowego ?
NIigdzie nie mogę tego znaleźć

22 paź 2013, o 21:30

Uoj, leniwe teraz te studenty, nawet poszukać na wiki im się teraz nie chce, a co dopiero pomyśleć i samemu tych strzałeczków porysować... ;>
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dibenzalacetone_reaction_schematics.gif

28 paź 2013, o 09:10

Mam jeszcze jedno pytanie co do tej syntezy.

Mianowicie przytoczę fragment :
" Mieszaninę reakcyjną, składającą się z dwóch warstw, przenosi się do rozdzielacza, oddziela górną warstwę organicznąm a dolną wartwę wodną (...) się dwukrotnie 10 cm3 toluenu.
Wyciągi toluenowe łączy się z oddzieloną pierwotnie żółtą oleistą wartwą i całość wytrząsa z 20 cm3 wody."

Czyli tak , przenoszę mieszaninę do rozdzielacza, oddzielam wartwę wodną dolną do jednego naczynia, następnie wartwę organiczną górną do drugiego naczynia.
Następnie z powrotem wlewam warstwę wodną, dodaje toluen i wytrząsam. I teraz co robie? Znowu mam dwie wartwy cieczy.
I spuszczam dolną wodną do jednego naczynia a górną organiczną do drugiego.

Robie drugi raz to samo.

I co to znaczy połączyć wyciagi toluenowe?

Jest napisane że łączę pierwotnie żółta oleistą wartwę czyli tą pierwszą warstwę organiczną z wyciągami toluenowymi?

To znaczy z warstwami wodnymi czy organicznymi?

następnie jak wysuszyć ciecz?
Dodać do niej po prostu substancji i wstrząsać?

5 lis 2013, o 14:58

margaretka91 napisał(a):
Jest napisane że łączę pierwotnie żółta oleistą wartwę czyli tą pierwszą warstwę organiczną z wyciągami toluenowymi?

To znaczy z warstwami wodnymi czy organicznymi?

a toluen to jest związek organiczny czy woda? masz polączyć fazy jednakowe, bo jaki sens ma łączenie fazy wodnej z fazą organiczną?

margaretka91 napisał(a):
następnie jak wysuszyć ciecz?
Dodać do niej po prostu substancji i wstrząsać?

kiedy czytam takie pytania, to widzę totalny brak podstaw preparatyki organicznej... np. pan Vogel odpowie ;)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

8 lis 2013, o 12:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]