Na wstępie witam wszystkich Czy istnieje jakiś prosty sposób na potwierdzenie, że cukier który mam pod reką to sacharoza?
31 paź 2013, o 15:15
Sędzisław
*****
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Re: W jaki sposób stwierdzić, że to jest sacharoza?
Może po gęstości roztworu wodnego o konkretnym stężeniu albo skręcalności optycznej?
31 paź 2013, o 18:09
Finkur
**
Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43 Posty: 397
Re: W jaki sposób stwierdzić, że to jest sacharoza?
Pewniakiem jest skręcalność optyczna, dla sacharozy jest bodajże +66* (nie jestem pewien, lepiej sprawdź)
Analityką chemiczną to ewentualnie można zhydrolizować do glukozy i fruktozy i je właśnie wykryć. Jednak należy pamiętać, że pewniak to to nie jest, udowadnia to jedynie, że mamy disacharyd z aldozy i ketozy.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
31 paź 2013, o 20:31
Sędzisław
*****
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Re: W jaki sposób stwierdzić, że to jest sacharoza?
Aż wstyd, że zapomniałem. Boetius i temperatura topnienia podstawa przy organicznych kryształkach
1 lis 2013, o 21:59
SynBolka
Dołączył(a): 31 paź 2013, o 15:11 Posty: 2
Re: W jaki sposób stwierdzić, że to jest sacharoza?
Dziękuję za odpowiedzi. Do czego mi jest to potrzebne? Dokonałem zakupu na allegro i zamiast ksylitolu dostałem zwykły cukier, tak wynika z badań organoleptycznych, a chciałem się dodatkowo upewnić
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników