Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Nietypowy azozwiązek 
Autor Wiadomość

Post Nietypowy azozwiązek
Chodzi mi konkretniej o coś takiego: NH-C6H4-N=N-C6H4-HSO3 czyli kwas 4-aminoazobenzenosulfonowy. I teraz moje pytanie brzmi czy da się go otrzymać poprzez sprzęganie aniliny z sulfonianembenzenodiazoniowym, sam nie widzę powodów by taka reakcja nie zaszła ale pytam bo w internecie znalazłem w sumie tylko tyle że taki związek istnieje i nazywa się też 11648 Yellow, wiec dziwnie mało jak na tak prosty barwnik azowy. Jeśli ktoś wie coś o ty związku lub zna jakiś powód dla którego taka reakcja miałaby nie zachodzić, niech da znać :)

7 gru 2013, o 15:21

Post Re: Nietypowy azozwiązek
Ponieważ w trakcie diazowania kwasu sulfonoaminobenzoesowego używasz kwasu azotowego(III) który reaguje z grupą aminową tworząc sol diazoniowa. Po dodaniu aniliny reakcja diazowania(z obecnym w roztworze HNO2) będzie szybsza niż reakcja z solą diazoniową i dlatego nie otrzymasz w ten sposób opisanego barwnika. Nie polecam izolowania soli diazoniowych ponieważ są one wybuchowe. Zamiast tego można zniszczyć nadmiar HNO2 lub użyć związków nitroso jako alternatywy
pozdrawiam

10 gru 2013, o 10:03

Post Re: Nietypowy azozwiązek
już szybciej go uzyskasz poprzez sprzęganie 1,4 fenylodi aminy zablokowanej z jednej strony resztą octową z kwasem 1,4 sulfoaminobenzoesowym .

28 sty 2014, o 13:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]