Witam. Na dniach zdobędę 200-300ml eteru dietylowego. Jak go przechowywać i oczyścić z nadtlenków?
Wykrywanie nadtlenków to ja znam, z tego co wiem oczyszczanie z nadtlenków odbywa się zazwyczaj redukcją solami żelaza(II), a tak składa się, że FeCl2 trochę mam. To się robi na roztworze przez wytrząsanie. Czy możliwe zanieczyszczenia tego roztworu typu sole chromu, niklu, manganu i innych dodatków mogą przeszkadzać?
Jeśli już go z nadtlenków oczyszczę i przedestyluję to jak go przechowywać. Czytałem, że należy trzymać go razem z żelazem w butelce, ale metale przecież nadtlenki organiczne rozkładają wybuchowo. Czyli mam to robić na świeżo destylowanym eterze, żeby eter od razu kapał na opiłki żelaza?
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
17 lis 2013, o 13:55
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Etery
http://biomist.pl/chemia/eter-dietylowy/378 tu masz wszystko opisane . najlepiej trzymać w chłodzie w ciemności w butelce z ciemnego szkła oczyszczać zawsze na bieżąco przed każdym użyciem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości