Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Synteza CTA, trójoctanu celulozy. 
Autor Wiadomość

Post Synteza CTA, trójoctanu celulozy.
Witam
Mógłby ktoś poczęstować jakimś skryptem/publikacją/literaturą odnośnie syntezy trioctanu celulozy ?

Wiem że na celulozę działa się mieszaniną bezwodnik octowy/kwas octowy w obecności kw siarkowego. Pytanie co, jak, ile i w jakiej temperaturze? Jak oczyścić uzyskany produkt - potrzebuję otrzymać w wysokiej czystości.

Pozdrawiam.

9 lut 2014, o 19:22

Post Re: Synteza CTA, trójoctanu celulozy.
Jest opis w "Preparatyce polimerów" Pielichowskiego i Puszyńskiego, wydawnictwo Teza 2005 r. Jak ja bym potrzebował czegoś o wysokiej czystości, to wolałbym wyciągnąć jakiś produkt techniczny od przetwórcy tworzyw i samemu oczyścić, niż syntezować wierząc że zrobię to lepiej niż producent.

10 lut 2014, o 08:53

używasz nadmiaru 100% octowego (15%) i bezwodnioka(30%) w stosunku do wyliczenia teoretyxcznego . pamietaj siarkowiec wiąze wode tylko do stęzenia 68%

14 lut 2014, o 19:22

Sędzisław napisał(a):
Jest opis w "Preparatyce polimerów" Pielichowskiego i Puszyńskiego, wydawnictwo Teza 2005 r. Jak ja bym potrzebował czegoś o wysokiej czystości, to wolałbym wyciągnąć jakiś produkt techniczny od przetwórcy tworzyw i samemu oczyścić, niż syntezować wierząc że zrobię to lepiej niż producent.

Z pół roku ogłaszałem się w różnych serwisach, pytałem po ludziach i... i nic. W Polsce mało kto przetwarza CTA, trudno zdobyć granulat, co dopiero niedomieszkowany i niebarwiony. Zostałem nawet uprzedzony przez przetwórców z forum plastech, że będzie problem.

A ceny ze sklepów oferujących odczynniki lab. wysokiej czystości takie jak sigma aldrich, po prostu mnie powalają na kolana - za 25g zaczynają się ceny od 120zł. Chyba że się pomylili w cennikach... albo ja nie umiem czytać.

Stąd jasne, że chcę sam podjąć się syntezy i oczyszczania.

14 lut 2014, o 23:10

to sprawdzaj ceny tu w Sklepie i po ogłoszeniach oraz w sklepach chemicznych online..

17 lut 2014, o 00:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]