Hydroliza żelatyny przy PH >7
Tydzień temu postanowiłem otrzymać kwas aminooctowy/glicynę/GLY/...
Czytałem 2 źródła :
- internet podaje hydrolizę kleju zwierzęcego kwasami
-książka podaje metodę identyfikacji za pomocą r.r NaOH i FeCl3 (czerwony kompleks)
Gotowałem sobie żelatynkę w 10% NaOH. Moment zakończenia reakcji to ok 2 min. po tym jak ciecz zmniejszyła swoją gęstość. O dziwo nie ulatniało się jakoś dużo amoniaku , prawie niewyczuwalnie , Aż na początku myślałem że to nie jest białko
.
Wiedząc że glicyna reaguje zarówno z kwasami jak i zasadami (-NH2) i (-COOH) , zastanawiam się co dalej. Próbowałem odparować wodę na powietrzu. Powstał gęsty syrop , który chciałem wymrozić... już 3 dzień leży w zamrażarce nakręconej na maxa i tylko lekko zgęstniała.
Dla porównania wymrażałem sam r.r NaOH . powstają kryształy. Analiza na siarko-aminokwasy w hydrolizacie : minimalne domieszki. Jak Wyodrębnić chodziarz techniczny aminokwas ?