Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Dlaczego roztwór wodorotlenku sodu i glukozy zółknie? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego roztwór wodorotlenku sodu i glukozy zółknie?
Witam
Ostatnio miałem okazje wykonywać doświadczenie "niebieska butelka" na pokazie doświadczeń chemicznych.
Z racji, że trochę on trwał(kilka grup uczniów) przygotowałem sobie na zapas roztwór 3 łyżeczek NaOH i 3 (łyżeczek)glukozy w 200ml wody.
Gdy go użyłem po 20 minutach do doświadczenia był żółty....
Ciekawi mnie dlaczego?
Z góry dzieki za zaangażowanie.
Pozdr.

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

1 cze 2014, o 20:08

Post Re: Dlaczego roztwór wodorotlenku sodu i glukozy zółknie?
większość organiki żółknie pod wpływem NaOH (papier,tkanina). Skoro żółknie to dopatrywałbym się tutaj rozkładu do związków prostych(coś a'la reakcja z H2SO4).

1 cze 2014, o 20:52

Post Re: Dlaczego roztwór wodorotlenku sodu i glukozy zółknie?
Reakcja glukozy z wodorotlenkiem sodu jest bardzo złożona, a mówiąc ściślej, zachodzi cały szereg różnych, czasem dość skomplikowanych reakcji (różne epimeryzacje, przegrupowania typowe raczej tylko dla cukrów itp). Generalnie wyciągając z nich tą jedną, która Cię interesuje, należy wskazać fakt, że po dodaniu NaOH do glukozy zachodzi przesunięcie równowagi tautomerycznej w kierunku tworzenia enolu, który to w zasadowym roztworze na powietrzu utlenia się z utworzeniem między innymi kwasu arabinowego, którego to obecność objawia się słynnym ciemnym zabarwieniem. Kwas ten powstaje również w wyniku hydrolizy sodowych soli innych izomerów tego kwasu.

Jakbyś tam dodał np H2O2 rozcieńczonego, to prawdopodobnie by bardzo szybko ta reakcja zaszła. Jeśli będziesz próbował, to bardzo dobrze, jakbyś tu napisał czy tak też się stanie, co bym sam bym w stanie się czegoś więcej dowiedzieć. =]

Pozdrawiam. =]

3 cze 2014, o 23:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]