Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Mechanizmy 
Autor Wiadomość

Post Mechanizmy
Witam,

Mam mały problem (być może trywialny) ale bardzo proszę kogoś mądrego o pomoc. Mianowicie próbuję napisać 3 mechanizmy i mam mały problem.

1. Mechanizm otrzymywania 1,4-dibromobutanu (ale nie z alkoholu) i tutaj pomyślałam, żeby zrobić addycje elektrofilową do dienów (ogrzewając) i powinien powstać 1,4-dibromobuten. Czy w następnym etapie mogę mogę użyć H2/Pd? i wtedy to wiązanie podwójne atakuje proton czy jak?

2. Mechanizm otrzymywania alfa,alfa'-dibromo-orto-ksylenu (benzen z dwiema grupami CH2Br w pozycjach orto) też nie może być z alkoholu, tak więc czy może to być reakcja dwu podstawionego benzenu grupami CHO w pozycjach orto? I czy mogę to zredukować za pomocą NaBH4 do otrzymania dwóch CH2OH a następnie Br2/hv ?

3. Mechanizm otrzymywania 3-hydroksymetylopirydyny czy wystarczy zredukować kwas nikotynowy za pomocą NaBH4 ? Czy coś jeszcze? i jak to napisac?

Bardzo Bardzo proszę o pomoc,o jakiekolwiek wskazówki, mam naprawdę gardłową sprawę. Można to tak nazwać

19 cze 2014, o 00:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]