Hej wszystkim, mam problem mały, ostatnio na zajęciach nitrowałam bromobenzen. Otrzymany osad kilka razy płukałam wodą, jednak niewystarczająco, bo miał odczyn kwaśny a powinien być obojętny, ponieważ wg instrukcji tylko taki mogę krystalizować z etanolu : zostawiłam ten osad do wysuszenia, i teraz moje pytanie co powinnam z nim zrobić jeszcze raz płukać na lejku Buchnera do uzyskania odczynu obojętnego czy ryzykować i krystalizować. Czego mogę oczekiwać podczas krystalizacji takiego kwaśnego osadu
2 lis 2014, o 15:01
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: nitrowanie bromobenzenu, osad
Ja bym przemywał 1% rr NaHCO3 i destylowaną. Możesz spodziewać się,że albo się nie wydzieli , albo go nie oczyścisz.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
3 lis 2014, o 10:53
TheYoungChemist
Jak zostanie trochę kwasu azotowego, to Ci się etanol znitruje... Czyli całkiem efektowne boom
_________________ AKA diginatrium
3 lis 2014, o 16:27
tęczowy
Dołączył(a): 21 mar 2014, o 23:04 Posty: 111 Lokalizacja: Kraków
Przepłukaj 10% NaHCO3, potem porządnie wodą i rekrystalizuj. Zawsze możesz poprosić o możliwość prowadzenia rekrystalizacji z eteru naftowego.
TheYoungChemist napisał(a):
Jak zostanie trochę kwasu azotowego, to Ci się etanol znitruje... Czyli całkiem efektowne boom
Bez przesady, nic takiego nie będzie miało miejsca.
Pozdrawiam.
3 lis 2014, o 17:07
chemik23
@MODERATOR
lepiej uzyj 5% NaHCO3. A poza tym etanol nie powinien sie zestryfikowac (przecierz to nie mieszanka nitrujaca) a tylko niewielka ilosc azotowca, ale lepiej wodoroweglanem przeplucz no i destylowana tez.
_________________ Chemik 23
4 lis 2014, o 00:27
TheYoungChemist
Faktycznie dość przesadziłem, ale jakiś dym itp. może się pojawić. Chodziło mi, by lepiej zobrazować sens usuwania kwasu azotowego przed zmieszaniem z etanolem.
_________________ AKA diginatrium
4 lis 2014, o 01:42
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 20 gości