Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
benzen plus bezwodnik kwasu dwukarboksydowego =?
Witam . Mam pytanko. W której książce jest dokładniej opisane przebieg syntezy benzenu z bezwodnikami kwasów dwukarboksylowych o dłuższym łańcuchu węgla typu glutararowy? wiem ze bezwodnik kwasu malonowego przyłącza większość substancji do środkowego węgla........
17 lut 2015, o 23:46
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Re: benzen plus bezwodnik kwasu dwukarboksydowego =?
Benzen z bezwodnikiem ale maleinowym to słyszałem, wtedy będzie addycja Dielsa-Aldera. Jeśli o to chodzi to rozwinę.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
20 lut 2015, o 19:24
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Z bezwodnikiem maleinowym to i ja wiem .. teraz ciekawi ja to wygląda przy dłuższych łańcuchach węglowych........
21 lut 2015, o 14:33
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Normalnie, będzie Diels-Alder, ale musisz mieć wiązanie C=C w bezwodniku. Należy uwzględnić bezwodniki cis- i trans- oraz selektywność endo-egzo i ewentulane izomery dla niesymetrycznie nienasyconego bezwodnika typu cis-2,3-pentenodiowego (2,3-didehydroglutarowego). Poza tym standard.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości