Witajcie;) jestem nowa na forum. Mam pytanie dotyczące chlorków kwasowych. czy podane reakcje zajdą? jeśli nie to dlaczego? a.chlorek acetylu + KOH b.chlorek acetylu + kw.octowy c.chlorek acetylu + toluen w obecności chlorku glinu(tutaj mamy do czynienia z acylowaniem Friedla-Craftsa?) Proszę o pomoc;)
10 maja 2015, o 22:06
tęczowy
Dołączył(a): 21 mar 2014, o 23:04 Posty: 111 Lokalizacja: Kraków
Re: Reakcja chlorków kwasowych z kwasami?
Wszystkie zajdą.
a) Powstanie w pierwszej kolejności etanolan i chlorek potasu. b) Troszkę skomplikowane, bo zależy od katalizatora. Nie wiem na ile reakcja zajdzie bez katalizatora. W środowisku zasady, np. trietylaminy, powinien powstać bezwodnik octowy. c) Zachodzi acylowanie, tak jak opisałaś.
Pozdrawiam.
11 maja 2015, o 15:32
Prażynka
Dziękuję bardzo za pomoc;)
12 maja 2015, o 08:17
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
a) chlorek acetylu i KOH da octan potasu i KCl, nie żaden alkoholan b) Bezwodnik octowy powstanie na pewno. Czy dodatek Et3N ma sens tego nie wiem, bo przecież w mieszaninie jest kwas octowy z którym wytworzy sól która dalej może reagować słabiej niż sam kwas. Choć z drugiej strony taka sam reakcja z octanem sodu ponoć idzie świetnie. Ja bym zwyczajnie przygrzał. HCl uleci jako produkt gazowy i na mocy reguły przekory będzie to przepychać równowagę w kierunku produktów.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
12 maja 2015, o 19:53
tęczowy
Dołączył(a): 21 mar 2014, o 23:04 Posty: 111 Lokalizacja: Kraków
Arion napisał(a):
a) chlorek acetylu i KOH da octan potasu i KCl, nie żaden alkoholan
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości