Nie wiem czy to dobry dział ale chciał bym się czegoś dowiedzieć Znalazłem taki oto super filmik, który pokazuje jak domowym sposobem wyizolować swoje DNA https://www.youtube.com/watch?v=0d6phzXnRYo
Czy wiecie ludziska w jaki sposób można domowym sposobem analizować dna tak aby wynik wyszedł ze się tak wyrażę w paski chyba się to nazywa DNA barcoding ale nie jestem pewien.
11 sie 2015, o 19:10
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Izolacja i analiza DNA
Proponuję luknąć w stronkę Bio-cenu. W jakimś filmiku pokazują nawet jak nauczyć bakterie świecić. Oczywiście w warunkach "domowych" . Znajdziesz tam też o swoich paskach też informację. Jak sądzę, będzie potrzebna elektroforeza.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
17 sie 2015, o 21:05
Qwerty
Nie zrobisz w domu badania typu RFLP bo do tego trzeba mieć enzymy restrykcyjne i jak byś chciał rzeczywiście coś zbadać, to jeszcze trzeba zadbać o sterylność reakcji by nie było tam obcego DNA i endonukleaz.
_________________ panta rhei kai ouden menei
18 sie 2015, o 09:22
Qwerty
Nie mówiąc o PCR.
_________________ panta rhei kai ouden menei
18 sie 2015, o 09:23
Michelle
Jako laik myślę, że błąd sterylności można obejść wykonując badanie x razy i wybierając wynik który powtarza się najczęściej (mając nadzieję, że wynik nie jest powtórką tego samego błędu )
18 sie 2015, o 19:03
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Enzymy restrykcyjne ? Ło panie chciałbym mieć na co dzień takie problemy... Zastosuj preparat do czyszczenia soczewek ewentualnie soku z papai, Sprawdza się też z ananasa lub sól do zmiękczania mięsa. Problem, to skombinować próbkę genu meduzy, która nauczy bakterie świecić.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości