Witam! Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu co to za związek? Wydaje mi się, że jest to aldehyd zawierający grupę aromatyczną i chyba podwójne wiązanie. Bardzo proszę o pomoc w dokładnym ustaleniu wzoru danego związku Pozdrawiam
Załączniki:
Bez tytułu.png [ 738.28 KiB | Przeglądane 1901 razy ]
18 maja 2015, o 16:26
Latoszek
Re: NMR
Ciężko bez 13C, albo MS dokladnie stwierdzić wzór bo ostatni sygnał przy 10ppm świadczy o aldehydzie bo moim zdaniem będzie odpowiadał on za sygnał 1H, kolejne 2 multiplet(bo za małe przybliżenie) oznaczają dwupodstawiony benzen być może jest to ułozenie para(to zalezy do częstości aparatu). A ten sygnał na początku powinien mieć 1H i moim zdaniem jest to grupa CHX2 bo bardzo jest odsłonięty. Jest druga możliwość, że są to dwa benzeny połączone i mają po jednym podstawniku ułozone w para jedna grupę amiodową, a druga jakąś CH2X.
Ale bardziej obstawiał bym pierwszą możliwość, jak dołączysz 13C albo MS to potwierdze na 100%.
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
18 cze 2015, o 10:57
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Re: NMR
Wygląda jak p-hydroksybenzaldehyd.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości