Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Nazewnictwo 
Autor Wiadomość
Post Nazewnictwo
Witam!

Dopiero zaczynam na własną rekę z chemią organiczną i mam problem z nazewnictwem bardziej złożonych związków organicznych, głównie aromatycznych, ale bardziej złożone węglowodory nasycone też mi nie idą, a z tego, co czytałem, nie zrozumiałem wszystkiego. :( Szukam jakiejś strony lub ewentualnie książki, w której byłoby wszystko wytłumaczone. Jak się numeruje atomy węgla? Co oznaczaja alfa, beta? Z góry dziękuję. :)

14 cze 2005, o 16:31
Zasłużony dla forum

To zależy na jakim jesteś etapie szkolnym... Jak ok. gim/LO, to sprawdź podręczniki swoje do chemii na poziomie poszerzonym... Jak już wyżej, to może jakieś tomiszcze pt "Chemia organiczna" ?

14 cze 2005, o 19:03
Jestem w drugiej kl. gimnazjum, dopiero skończylem sole. :wink: I nie zanosi się, żeby rozpoczął organiczną na dobre przed liceum, bo w przyszłym roku mam tylko jedną godzinę.

14 cze 2005, o 22:34
Zasłużony dla forum

Hmm, no to zacznij sam się uczyć - kup jakiś podręcznik do liceum, gdzie jest chemia organiczna i zacznij przerabiać [może na początek książka M.Litwin bodajże do 2 kl LO] - napisane jest to jasno i stosunkowo prosto, w razie czego pytaj nauczyciela/ pisz na PW...

14 cze 2005, o 23:22
Mam problem. Sprawdzam, czy potrafię nazywać związki organiczne z programem do rysowania wzorów.

Program nazwał mi substancję tak:

3-metoksy-N-metylo-4b,5,6,7,8,8a,9,10-oktahydrofenantren-9-amina

A ja nazwałem ją:

3-metoksy-4b,5,6,7,8,8a,9,10-oktahydrofenantren-9-metyloamina

Dlaczego nie mogę grupy metylowej napisać przy aminie i potem nie pisać, że jest przyłączona do atomu azotu? Czy chodzi tutaj o jakąś specjalną kolejność?

18 cze 2005, o 16:29
**

Moge Ci polecic dosc dobra ksiazke do nauki chemii organicznej

Chemia 2.Chemia organiczna. Zakres podstawowy. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i technikum.

http://www.operon.pl/www/index4.php?num=18&sub=3

Ja uwazam ze jest dosyc ciekawa i zrozumiala jak dla mnie a tez dopiero zaczynam chemie organiczna. Bardzo dobra jest jeszcze ksiązka
Mastelarza Chemia Organiczna.

powodzenia w nauce chemii organicznej. :)

18 cze 2005, o 18:46
Chyba tak zrobię i kupię jakąś książkę, bo bez podstaw nie ruszę dalej. Dzięki za tytuł i również życzę powodzenia. :)

18 cze 2005, o 21:24
**

Aha jak mialbys chec kupic sobie ta ksiazke do organicznej Operona to kup od razu zakres rozszerzony bo bardziej ci sie przyda niz podstawowy. Chyba ze masz tyle kasy aby sobie kupic dwie to oki.

Narka

18 cze 2005, o 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]