Jaką praktyczną przewagę podczas ekstrakcji wielokrotnej z roztworu wodnego ma zastosowanie rozpuszczalnika cięższego od wody nad lżejszym od wody?
7 lis 2015, o 16:46
aleksanderwiel
Re: Pytanie odnośnie ekstracji
Może chodzić o to, że jak masz taki rozpuszczalnik(cięższy od wody) to opada on na dno i rozpuszcza pewne substancje w sobie. Mam na myśli taki proces jak z herbatą, czyli kiedy robisz sobie herbatę to te liście wydzielają substancje, które są rozpuszczone w dolnej części wody i dopiero po zamieszaniu trochę bardziej zajmują górną część wody. Jedynie takie wyjaśnienie przychodzi mi do głowy.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
8 lis 2015, o 00:44
tęczowy
Dołączył(a): 21 mar 2014, o 23:04 Posty: 111 Lokalizacja: Kraków
To bardzo proste. Procesy rozdziału ekstrakcyjnego wykonuje się w laboratorium w rozdzielaczach. Zgodnie z logicznym myśleniem, wygodnym jest przepłukiwanie roztworu rozpuszczalnikiem który jest cięższy, ze względu na to że będzie on opadał na dno rozdzielacza i nie będzie trzeba przy powtarzaniu ekstrakcji przelewać za każdym razy obu warstw.
Praktycznie rzecz ujmując, jeśli masz odseparować kofeinę z roztworu herbaty, to wlewając ją do rozdzielacza będziesz chciał dodawać rozpuszczalnik który po wytrząsaniu spłynie na dno, np. chloroform, tak aby po wytrząsaniu otwierać jedynie kranik i spuszczać warstwę organiczną, dolewając następnie od góry nową formę chloroformu.
Pozdrawiam.
8 lis 2015, o 09:04
Metanol
Faktycznie, dziękuję Wam bardzo za pomoc i również pozdrawiam. : )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości