Alkohol butylowy 13,7 ml (11,1 g; 0,15 mola) Kwas octowy lodowaty 17,2 ml (18 g; 0,3 mola) Kwas siarkowy stężony 0,3 ml Wodorowęglan sodu (nasycony roztwór) 10 ml Siarczan sodu bezwodny 1-2 g W kolbie kulistej pojemności 100 ml umieszcza się 13,7 ml butanolu (uwaga 1) i 17,2 ml lodowatego kwasu octowego (uwaga 2), a następnie dodaje ostrożnie 0,3 ml stężonego kwasu siarkowego. Kolbę zaopatruje się w chłodnicę zwrotną, wrzuca kamyki wrzenne i ogrzewa do łagodnego wrzenia przez 1 godzinę. Po ochłodzeniu mieszaninę przenosi się do rozdzielacza, w którym znajduje się 80 ml wody, wytrząsa i oddziela górną warstwę estru. Octan butylu przemywa się kolejno 30 ml wody, 10 ml nasyconego roztworu wodorowęglanu sodu i 20 ml wody. Po wysuszeniu bezwodnym siarczanem sodu, odsącza się środek suszący i destyluje ester ogrzewając kolbę w czapie grzejnej
Pare pytań mam odnośnie tego preparatu 1. Dlaczego dodaje się 0,3 mola kwasu octowego, a alkoholu butylowego 0,15 mola. Dwa razy więcej ? Są jakieś konkretne powody. 2. Jak obliczyć wydajność reakcji ? 3. Jeżli posiadam nienasycony roztwór NaHCO3 jak otrzymać nasycony ? 4. Jak prawidłowo odsączyć środek suszący ? 5. Ogólnie kolbe zaopatruje się w chłodnice zwrotną a następnie ogrzewa do łagodnego wrzenia przez 1h. Po tym ochładzam mieszanine z odbieralnika dlaczego ? dlaczego ochładzam. 6. destyluje ester ogrzewając kolbę w czapie grzejnej. Dlaczego ?
27 paź 2015, o 20:30
aleksanderwiel
Re: Octan butylu
1. Zgadza się, dwa razy więcej kwasu. Jest to zabieg pozwalający zwiększyć wydajność reakcji o niemal 30%, jeśli się nie mylę. Reakcja estryfikacji była opisana w jednej z książek Sękowskiego... Przepraszam , bo tutaj zapomniałem tytułu, ale jeśli chcesz to ją znajdę i Ci podam. 2. Wydajność reakcji można obliczyć mając dane: gęstości podanego estru i objętości uzyskanego estru, dzięki temu możesz policzyć masę, później jaką część mola stanowi ten ester i podzielić to przez 0,15 razy 100%. Według literatury wydajność to 65%, ale zwykle wychodzi mniej. 3. Zobacz sobie jak się rozpuszcza NaHCO3. Masz podane, że 10,3g/100g H2O, więc na proporcje to 1,03g/10ml H2O, co daje ok. 10,46ml roztworu, jeśli dasz trochę więcej to nic się nie stanie. 4. Możesz go przesączyć na sączku, zdekantować, a żeby mieć czysty ester to można - tak, jak powiedziałeś - przedestylować. 5. Hmm... może to być związane jakoś z gęstością powstałego związku i rozpuszczalnością innych substancji w nim. 6. Raczej destylacja służy oczyszczeniu danej substancji, która występuje w stanie ciekłym, np. Destylacja alkoholu i później rektyfikacja, dzięki czemu mamy spirytus rektyfikowany 95%.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
28 paź 2015, o 19:26
Masterchef
Dzięki wielkie za odpowiedź. Jakbyś znalazł nazwe tej książki byłbym bardzo wdzięczny
31 paź 2015, o 15:35
Masterchef
Stefan Sękowski - Elementarz Chemii Organicznej o tą książke chodzi ?
31 paź 2015, o 15:39
aleksanderwiel
Dokładnie o nią mi chodziło. Miło, że nawet sam się pofatygowałeś, żeby ją znaleźć
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
31 paź 2015, o 19:49
Masterchef
A jak wygląda sprawa z propionianem butylu ? Bo ciężko mi znaleźć informacje o tym estrze. 1. Postępowanie tak jak z octanem butylu ? Tylko zamiast kwasu octowego, kwas propionowy. 2. Lepiej zrobić destylacje prostą, czy destylacje frakcyjną z kolumną vigreuxa ?
31 paź 2015, o 20:43
aleksanderwiel
Można to odnieść tak samo do propionianu butylu, ale pamiętaj, że masa cząsteczkowa jest inna i musisz ją postawić właśnie do tego same wzoru. Destylacja nie ma znaczenia, po prostu załóż na kolbę nasadkę , chłodnicę i destyluj. Jak masz kolumnę vigreuxa to nawet lepiej , bo możesz otrzymać bardziej czysty ester, ale taka destylacja powinna wystarczyć.
31 paź 2015, o 23:47
Masterchef
Mam jeszcze pytanie. Jaki jest współczynnik załamania światła dla propionianu butylu Ciężko mi znaleźć ogólnie informacje o tym estrze...
10 lis 2015, o 20:12
tęczowy
Dołączył(a): 21 mar 2014, o 23:04 Posty: 111 Lokalizacja: Kraków
Propionian butylu ma współczynnik załamiania światła równy 1,402 w temperaturze 20°C i 1,3992 w temperaturze 25°C przy zastosowaniu długości fali 587,3nm.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości