Mam taki problem, bardziej teoretyczny. Mamy przygotowaną mieszankę dry-blend polimeru z plastyfikatorem i z innymi dodatkami. Podczas przeprowadzania wytłaczania wydziela się silnie gryzący dym, który zdecydowanie nie powinien sie pojawiać... Wiem, że bardzo ogólnie napisane, niestety więcej informacji nie mam. Jakiś pomysł dlaczego może się wydzielać. Wiadomo, że plastyfikator jest stosowany w przetwórstwie PVC.
Za wszelkie pomysły dziękuje
21 gru 2015, o 08:45
Gbeyo
Re: polichlorek winylu z plastyfikatorem
Przy wtryskowym przetwórstwie PVC gryzący dym niechybnie oznacza zbyt wysoką temperaturę i tym samym rozkład na HCl.
21 gru 2015, o 20:36
ciacho04
Temp przetwórstwa wynosiła 180. Z danych literaturowych wynika, że jest to temp, w której jeszcze można przetwarzać PVC. Btw. Dziękuję za odpowiedź
22 gru 2015, o 12:59
Gbeyo
W miarę możliwości obniż o kilka stopni. Mogło też nastąpić przegrzanie lokalne; warto sprawdzić, czy wszystkie grzałki pracują prawidłowo.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości