Witam forumowiczow, Chciabym zaznaczycna wstepnie, ze nieposiadam mozliwosci wprowadzania polskich znakow za co z gory przepraszam. Mam otoz pytanie do grona bardziej doswiadczonych osob odnosnie moliwych produktow reakcji pomiedzy:
Mono ethanolamine i Ethylenediaminetetraacetic acid diammonium salt
Co otrzymamy w reakcji jaka zajdzie w srodowisku wodnym pomiedzy tymi dwoma substancjami? Uzywam ich obu w plynach czyszczacych glowice tuszy atramentowych.
To co zauwazylem "organoleptycznie" to ze wydziela sie gaz o zapachu amoniaku, co mnie nie dziwi bo obie substancje zawieraja grupy amonowe. chcialbym jednak dowiedziec sie jaka reakcja zachodzi miedzy nimi.
czy jest tu na forum ktos kto moze mi pomoc?
Moja wiedza chemiczna zakonczyla sie na zaliczeniu chemi organicznej i nieorganicznej na studiach lata tamu, a los sprawil ze po nastu latach musze wrocic do tematu. Takze bede wdzieczny za kazda pomoc.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość