Cześć. :-) Mam problem z kilkoma rzeczami, szukałam w moich notatkach ze szkoły i w internecie i nie znalazłam odpowiedzi. Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. :-)
1) Co powstanie w reakcji pent-2-enu ze stężonym kwasem solnym w obecności KI? I którego produktu powstanie więcej?
Wydaje mi się, że tutaj zajdzie reakcja addycji, ale nie wiem, której chlorowcopochodnej wytworzy się więcej ...
2) Co powstanie w reakcji aldehydu benzoesowego w środowisku alkalicznym i w wodzie?
3) Otrzymywanie 1,4-dichloro-2-nitrobenzenu: czy najpierw powinnam przeprowadzić reakcję nitrowania benzenu, a potem halogenowania powstałego nitrobenzenu?
Bardzo proszę o pomoc. :-) Wręcz błagam.
12 cze 2016, o 16:06
Gbeyo
Re: Co powstanie w reakcjach...?
1) Jeśli mnie pamięć nie myli, to addycja powinna zajść zgodnie z regułą Markownikowa (a KI jest chyba dla usunięcia ewentualnych nadtlenków); powinno powstać po tyle samo 2-chloropentanu i 3-chloropentanu; 2) reakcja Cannizaro; powinny powstać alkohol benzylowy i benzoesan sodu; 3) najpierw chlorowanie, potem nitrowanie. Chlor skierowuje w pozycje orto- i para-. Gdyby najpierw było nitrowanie, otrzymałabyś 2-chloronitrobenzen.
12 cze 2016, o 17:36
PrettyLittleLiar
Dziękuję. :-)
12 cze 2016, o 17:55
PrettyLittleLiar
Reakcja propylobenzenu z chlorem
Cześć. :-) Zastanawiam się, co będzie głównym produktem reakcji propylobenzenu z chlorem (wobec światła): 1-chloro-3-fenylopropan, 2-chloro-1-fenylopropan czy 1-chloro-1-fenylopropan?
nie tworzymy nowych wątków dla każdej reakcji, używamy zbiorczych - Sulik
12 cze 2016, o 18:37
Gbeyo
Gdyby to była reakcja z bromem, to przede wszystkim powinien powstać 2-bromo-1-fenylopropan. Reakcja z chlorem nie jest tak selektywna; spodziewałbym się mieszaniny produktów, możliwe że z przewagą 2-chloro-1-fenylopropanu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości