Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Synteza benzoesanu metylu 
Autor Wiadomość

Post Synteza benzoesanu metylu
Na ostatnich zajęciach przeprowadzałam synteze benzoesanu metylu. Dodałam kw. Benzoesowego 12.2g kw siarkowego stężonego 2,5 ml oraz metanolu bezwodnego 40ml i gotowałam z kaolinem pod chłodnicą zwrotną 4h z rurką z CaCl2. Z powodu ograniczonego czasu mogłam przeprowadzić tylko gotowanie. Prowadząca powiedziała mi że jeżeli chcę zostawić preparat na tydzień w szafcr, musze odparować metanol na wyparce by reakcja się nie cofnęła. Za to na konsultacjach inny prowadzący mówił o tym żeby przerwać syntezę na gotowaniu i absolutnie nie odparowywać alkoholu. Który z prowadzących miał rację ? Jeżeli odparowałam alkohol(a np. Nie powinnam była tego robić) to jest szansa na uratowanie syntezy ?

13 cze 2016, o 09:39

Post Re: Synteza benzoesanu metylu
Według mnie drugi prowadzący miał racje. Odparowanie jednego z substratów spowoduje, że reakcja zajdzie w stronę substratów. Wynika to ze stałej równowagi. Jednak jeśli preparat leżał w temperaturze pokojowej to jest duża szansa, że tylko nieznaczna część benzoesanu metylu uległa hydrolizie, szczególnie, że w mieszaninie nadal obecny był kwas siarkowy. Według mnie w takiej sytuacji najlepiej wydzielić ester. Po za tym jest to reakcja z tanimi substratami, jednoetapowa i dosyć krótka, więc w razie zbyt niskiej wydajności można ją powtórzyć.

17 wrz 2016, o 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]