Cześć, zazwyczaj nie proszę nikogo o pomoc i wszystko wynajduje w internetach i próbuję sama zrozumieć, ale siedzę nad tym 2 dzień i nadal nie wiem jak się zabrać za interpretację tego widma. Jest to widmo dichlorofenolu (C6H4Cl2O). Muszę wyjaśnić, które sygnały są od jakiego protonu, które protony są równocenne i zinterpretować intensywność i multipletowość (z wyjaśnieniem skąd pochodzi rozszczepienie każdego sygnału). Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się za to zabrać?
Załączniki:
nmr.jpg [ 105.04 KiB | Przeglądane 2277 razy ]
10 lis 2016, o 16:29
parlon
**
Re: widmo NMR
Zastanów się dlaczego singlet jest tylko jeden i od kogo pochodzi, zastanów się dlaczego dublet dubletów ma tak małą drugą stałą sprzężenia i dlaczego dublet który udaje singlet tylko go udaje oraz ma drugą stałą sprzężenia taką jak dublet dubletów;
moim zdaniem to izomer 2,4-diCl, generalnie da się to zrobić w oparciu o sprzężenie spinspin pomiędzy atomami wodoru oddalonymi o więcej niż 3 wiązania (sprz. dalekiego zasiegu), w literaturze stałe opisywane są jako 4J, to że takie sprz. w ogóle jest obserwowalne jest zasługą pierścienia aromatycznego.
powodzenia
16 lis 2016, o 00:17
PennyTrow
Re: widmo NMR
Tak też myślałam, że to ten związek. Czyli wychodzi na to, że singlet pochodzi od -OH, dublet z małą stałą sprzężenia pochodzi od H przy 3 at.C, dublet dubletów od H przy 5 at.C, a dublet z wiekszą stałą sprzężenia od H przy 6 at.C i w związku nie ma protonów równocennych?
Załączniki:
mfcd00002169-medium.png [ 7.1 KiB | Przeglądane 2232 razy ]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości