Robię mebel z płyt MDF i szkła, gdzie będzie wystawiona porcelana oraz jako ozdoba metalowy kociołek (prawdopodobnie z brązu). Jako zawartość do kociołka chciałbym mieć niesublimującą i niewybuchową gęstą ciecz o stosunkowo grubych kroplach, koloru albo - krwistego czerwonego - intensywno ciemno niebieskiego - jasno zielonego
Mebel będzie zamknięty szkłem i izolowany na cięciach płyt silikonem budowlanym, ale wiadomo, że nie ma co liczyć na pełną szczelność. Idealnie by było, by ciecz nie sublimowała a barwnik nie osiadł na dnie w horyzoncie 15-20 lat. Samozapłon ani trujące opary nie wchodzą w gre (mebel będzie stał w bibliotece).
Mebel nie będzie otwierany, a sam dostęp by coś zmienić na wystawie lub uzupełnić/zmienić płyn będzie wymagał jego demontażu.
Pomyślałem inicjalnie o zabarwionym taulone, ale nie jestem przekonany. W każdym razie nos prowadzi mnie w stronę węglowodorów.. Czy mógłbym liczyć na jakąś pomocną odpowiedź ze strony tęgich głów?
Pozdrawiam Esteta
5 sty 2017, o 02:45
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
a nie lepiej wlać po prostu farby lateksowej czy tym podobnej jak i tak nie będzie otwierane/dotykane ? równie dobrze może być to żywica etc. co do kropel - po co krople, ja nie będzie otwierane, ruszane etc. ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości