Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Ekstrakcja owoców jarzębiny, a kwas sorbinowy 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 9 lut 2010, o 23:10
Posty: 1
Post Ekstrakcja owoców jarzębiny, a kwas sorbinowy
Witam. Czy ktoś z was otrzymywał kwas sorbinowy z jarzębiny? Wg Wikipedii kwas sorbowy otrzymuje się poprzez ekstrakcje owoców jarzębiny (z eterem dietylowym ?? ??). Pierwszy raz kwas sorbowy został odkryty w 1859 przez A. W. von Hofmann. Pan Hofmann poprzez destylacje oleju z jarzębiny (całych owoców, nasion, soku ?? ??) otrzymał lakton kwasu sorbowego, który wyniku hydrolizy staje się kwasem sorbinowym. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Czy jesteście wstanie wskazać mi jakąś literaturę która dokładnie to opisuje? Z góry dziękuje za pomoc.


7 lut 2017, o 03:18
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 lis 2015, o 13:41
Posty: 304
Post Re: Ekstrakcja owoców jarzębiny, a kwas sorbinowy
Spróbował bym strącić sól chlorkiem wapnia z soku a następnie na tą sól podziałać kwasem siarkowym. Nie wiem czy to zadziała :|
Zapytaj się w temacie ''Wasze ekstrakcje z materiału roślinnego"
viewtopic.php?f=48&t=26091&start=25


11 lut 2017, o 16:38
Zobacz profil

Dołączył(a): 21 lip 2012, o 03:02
Posty: 84
Lokalizacja: Polska
Post Re: Ekstrakcja owoców jarzębiny, a kwas sorbinowy
Witam,

https://www.researchgate.net/publicatio ... _Berries_I

Isolation of Sorbic Acid from the Mountain Ash Berries

Abstract

This investigation was primarily carried out to establish the optimum conditions for the separation of sorbic acid, as an enzyme inhibitor, from dry mountain ash berries. The berries were crushed to , and leached with water to produce a reddish juice, which was concentrated to syrup after evaporation. Parasorbic acid was separated from the syrup by steam distillation in the presence of acid. In this study, the optimum experimental results for separation of parasorbic acid were obtained as follows : (1) the most applicable leaching time of the dry ash berries was about 6 hours at room temperature and less than 4 hours at and (2) in steam distillation, after removal of malic acid, addition of 30 ml of sulfuric acid per 50 ml of syrup extracted from 100 g of the ash berries was very adequate. The purity of sorbic acid obtained experimentally through the isomerization technique was qualitatively examined by spectrophotometeric, paper chromatographic, and melting point measurements.

w skrócie :

Ekstrakcja wodna sproszkowanych owoców -> zagęszczenie ekstraktu -> destylacja w obecności kwasu siarkowego -> kwas parasorbowy

Przydatną informacją jest fakt, że kwas sorbowy sublimuje w 80°C, przez co można go w ten sposób spróbować oczyścić...

Powodzenia i jeśli się uda, proszę o fotorelację :)

_________________
Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski


11 lut 2017, o 19:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..