Witam Rozlałem rozcieńczalnik uniwersalny dragon. Skład ksylen toluen, izobutanol. Płynu ubylo mniej niż 200 ml, został rozlany w pokoju 2 metry na 2 metry I wysokości 2,4 metry. Jestem trochę typem panikarza. Przebywałem jeszcze w pomieszczeniu okolo godziny z wyjściem na przewietrzenie. Czy w pomieszczeniu mogły pojawić się wysokie opary rozpuszczalnika powyżej 100 ppm? Jak ta sytuacja wpłynie na zdrowie? Czy mogło dojść już do nie odwracalnych skutków np z sercem płucami czy mózgiem ? Dziękuję za odpowiedź
15 sie 2022, o 12:38
Benzen11
Re: Rozlany rozcieńczalnik
A czy wyparował cały?
16 sie 2022, o 10:09
Maresto308
Nie, posprzątałem od razu, ale zapach się unosił
16 sie 2022, o 21:51
will
Na przyszłość. Wytrzeć dokładnie szmatą i dokładnie przewietrzyć pomieszczenie. Jak piszesz to nic Ci poważnego nie jest. Kiedyś się nawdychałem acetonu w słabo wentylowanym pomieszczeniu to widziałem wszystko na szaro i zataczałem się jak po wódzie.
17 sie 2022, o 19:52
Gbeyo
Spokojnie, przeżyjesz. Toluen może powodować zmiany nowotworowe przy wielokrotnym, powtarzalnym narażeniu. W zaistniałej sytuacji na pewno szybciej odparuje niż spowoduje szkody w organizmie. Izobutanol jest dużo mniej szkodliwy i łatwiej metabolizowany przez organizm.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości