C6H5CHCl2. Czytałem, że ten związek otrzymuje się w wyniku chlorowania toluenu. Niestety jest to w mojej książce zbyt ogólnie opisane, w internecie niema wogle. Czy jest jakaś możliwość otrzymania tego związku w warunkach prymitywnego laboratorium? Nie koniecznie w sposób wymieniony wyżej.
24 sie 2005, o 18:20
Anonymous
Mozna go otrzymac pzrez chlorowanie toluenu , ale latwiej dzialajac na benzaldehyd pieciochlorkiem fosforu np. w dichlorometanie ...
24 sie 2005, o 19:33
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
To jest a,a'(przydałyby się greckie litery)dichlorotoluen, albo pod bardziej znaną nazwą "chlorek benzylidenu" = "benzal chloride" = "benzylidene chloride". W internecie jest na ten temat dużo.
24 sie 2005, o 19:38
Anonymous
acetate tylko, ze mi chodzi wlasnie o benzaldechyd. Chcialem poddac dichlorometylobenzen hydrolizie.
C6H5CHCl2 + H2O ----------> C6H5CHO + 2HCl
Niewiem czy dobrze rozpisalem.
No i temu się pytałem o dichlorometylobenzen.
P.S. kmno4, żeczywiście jest tylko niewiedzialem, ze to tak sie nazywa. Wpisywalem w wyszukiwarkę tak jak w temacie i nic nie pokazywało temu.
24 sie 2005, o 22:51
Anonymous
Ok, do tej pory dowiedziałem się tylko jak się otrzymuje chlorek benzylu. Czy w wyniku chlorowania chlorku benzylu otrzymam dichlorometylobenzen (chlorek benzylidenu). Mam obawy do tego gdzie przyłączy się drugi atom chloru. Czy do łańcucha bocznego, czy też gdzieś do pierścienia benzenowego.
P.S. Jest troche w necie ale o otrzymywaniu nie bardzo. Jak ktoś wie to niech pisze.
31 sie 2005, o 19:13
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Wystarczy że nie dodasz katalizatora typu FeCl3 itp - tylko żelazowy może podstawić do pierścienia...
31 sie 2005, o 19:25
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości