Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Reakcja kondensacji 
Autor Wiadomość
**

Post Reakcja kondensacji
Witam :)

Czy mógłby mi ktos wytlumaczyc na czym polega reakcja kondensacji. W ksiązce mam opis ale jest strasznie skomplikowany i niejasno wyjasniony. Prosze o pomoc. Dzięki

Pozdro

18 paź 2005, o 21:51
Zasłużony dla forum

Polega on na powstawaniu 'wielkocząstkowego' produktu z substratów, przy czym w reakcji wydziela się woda.

Przykład - kondensacja 2 cząteczek glicyny: 2 NH2CH2COOH ==> NH2CH2CONHCH2COOH + H2O

18 paź 2005, o 22:18
@ADMINISTRATOR

Nie zawsze wydziela sie woda. A ogolnie rzecz biorac, kondensacja to addycja z eliminacja.

Pozdro
Tchemik

18 paź 2005, o 23:11
Ogolnie rzecz biorac to kondensacja jest to laczenie sie czasteczek poprzez grupy funkcyjne z wydzieleniem jakiegos produktu ubocznego (najczesciej woda).

Jezeli nie wydziela sie woda ani zadne inne produkty uboczne to jest to nazywane polimeryzacja.

19 paź 2005, o 11:56
Polimeryzacja to laczenie sie pojedynczych merow w jeden polimer. Tak wiec chyba jesli nam nic sie nie wydziela sie to nie jest zawsze polimeryzacja.......

19 paź 2005, o 13:24

uogólniając Tchemika to kondensacja polega najpierw na przyłaczeniu cząstki poprzez grupy funkcyjne, a następnie na eliminacji innej cząstki z nietrwałego produktu pośredniego. Nie zawsze muszą to być same cząsteczki organiczne, np ketony i aldehydy kondensują z nieorganiczną hydroksylaminą NH2OH i dają oksymy RCH=NOH. Związki wielofunkcyjne mogą ulegać kondensacji wielokrotnej, czyli polikondensacji, przykładem polikondensatu jest nylon, błednie traktowany jako polimer 8)

19 paź 2005, o 17:41
PROFESJONAŁ

Związki wielofunkcyjne mogą ulegać kondensacji wielokrotnej, czyli polikondensacji, przykładem polikondensatu jest nylon, błednie traktowany jako polimer 8)

To jest jak najbardziej polimer "chemiku". Można w nim bardzo łatwo wyróżnić jednostkę powtarzalną czyli mer.
A tak w ogóle to skąd Ty wydarłeś nazwę polikondensat - coż to w ogóle z kuriozum znaczeniowe :)

20 paź 2005, o 08:14
Zasłużony dla forum

Heh, kiedyś spotkałem się z tą nazwą jako zamiennikiem polimeru, ale co teraz to może być , nie mam pojęcia :P

20 paź 2005, o 15:20

polimer to produkt polimeryzacji, a nylon powstaje np z
heksametylenodiaminy i kwasu adypinowego poprzez polikondensację, jasne że można w nim wyróżnić powtarzalne fragmenty, jeśli już się upierasz to proponuję nazwę polikondensat zastąpić nazwą polimer kondensacyjny :)

20 paź 2005, o 16:14
PROFESJONAŁ

Nie ma sensu niczego zastępować bo doszlibyśmy do tego że powinno się pisać polimer addycyjny, polimer kondensacyjny, poliaddukt (wbrew pozorom to nie to samo co polimer addycyjny)... tylko że w literaturze dotyczącej chemii polimerów raczej tego się nie praktykuje.
Polimer to szerokie pojęcie dotyczące związków wielkocząsteczkowych, w przypadku których da się wyróżnić mery. Natomiast do innych przypadków (np. białka, w których nie da się wyróżnić meru) zalecane jest stosowanie terminu związek wielkocząsteczkowy.
Podział polimerów ze względu na metody ich otrzymywania jest sztuczny i często prowadzi do nieporozumień.

PS
Aha i polikondensacja to też polimeryzacja tylko że stopniowa. Można np. przeprowadzić homopolikondensację kaprolaktamu (czyli monomeru zawierającego dwie reagujące ze sobą grupy funkcyjne - aminową i kaboksylową) otrzymując poliamid o budowie prawie identycznej do polimeru uzyskanego z heksametylenodiaminy i kwasu adypinowego.

20 paź 2005, o 16:31

Mmmm, ośmielę się niezgodzić z tymi stwierdzeniami.
Polikondensacja to proces równowagowy, wymagający (zazwyczaj) ciągłego przesuwania równowagi - w przciwieństwie do "zwykłej" polimeryzacji addycyjnej, która wymaga jedynie zainicjowania (przynajmiej teoretycznie). Podczas polikondensacji wydziela się uboczny produkt, zazwyczaj o małej masie cząsteczkowej np. HCl, H2O, NH3, CH3OH itp.
Różnica polega tylko i wyłącznie na sposobie powstawania danego polimeru.
A że ktoś nie uznaje podziału w/g metod polimeryzacji... Cóż, mamy demokrację (podobno).
Jestem ciekaw tylko czy ViValdisa interesują te wywody. Może chodziło o kondensację estrową, aldolową, czy może o coś zupełnie innego...

20 paź 2005, o 22:12

Vivaldisa może już nie ale przynajmniej poruszyliśmy problem niezawsze ścisłego nazewnictwa w literaturze, o.r.s. np słyszał nazwę polikondensat, ale jako synomim polimeru. :)

20 paź 2005, o 22:36

rozmawiałem dzisiej dzisiaj z polimerowcem z naszego wydziału i stwierdził, że poliamid np jest polikondensatem a nie polimerem ponieważ:
1) nie można wskazać meru,
2) nie powstaje poprzez polimeryzację,
3) nie można go zdepolimeryzować a jedynie zhydrolizować.

Nazywanie związków wielkocząsteczkowych typu polikondensaty plimerami ma charakter umowny :)

Obrazek
weź udział:

2 lut 2006, o 20:47

I tak najlepsze są tzw. polimery koordynacyjne :D

3 lut 2006, o 00:56
PROFESJONAŁ

rozmawiałem dzisiej dzisiaj z polimerowcem z naszego wydziału i stwierdził, że poliamid np jest polikondensatem a nie polimerem ponieważ:
1) nie można wskazać meru,
2) nie powstaje poprzez polimeryzację,
3) nie można go zdepolimeryzować a jedynie zhydrolizować.

W poliamidzie bardzo prosto można wskazać mer np. poliamid 6,0:

[-HN-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CO-] i jak najbardziej jest on polimerem.

A i jeszcze żeby wam bardziej zamieszać to powiem że poliamid 6,0 można otrzymać w wyniku polimeryzacji anionowej kaprolaktamu, podczas której nie wydziela się produkt uboczny :) (i co dalej jest on polikondensatem?). To dlatego mówiłem że podział polimerów ze względu na sposób ich otrzymywania jest sztuczny.

Ostatnio edytowano 3 lut 2006, o 11:24 przez NVX, łącznie edytowano 1 raz

3 lut 2006, o 11:16

ja się zgadzam że jest to mer :) tu cytowałem zdanie tego polimerowca, dra zresztą :)

Obrazek
weź udział:

3 lut 2006, o 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]